Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-05-2007

ЕВРОИЗБОРИТЕ - БЕЛЯЗАНИ ОТ БОРБА С КОРУПЦИЯТА

Материал на Агенция Франс прес - Портал ЕВРОПА помества текста по Агенция "Фокус".

В неделя българите ще изберат първите си депутати в Европейския парламент. По-малко от шест месеца след присъединяването на България към ЕС, страната остава най-бедната държава в Съюза, изправена пред сериозни проблеми, свързани с корупция. Общо 6,7 милиона избиратели са призовани да изберат 18 кандидати в края на кампания, останала "дискретна" по отношение на европейските въпроси, като очакванията са, че избирателната активност няма да превиши 37%.

За сметка на това първите уволнения и "отпуски" на министри от управляващата коалиция, обвинени в корупция и злоупотреба с власт, които станаха факт в началото на май, значително "оживиха" дебатите.

Успоредно с това продължиха и убийствата. В началото на седмицата бизнесменът и президент на футболен клуб "Локомотив" Пловдив беше застрелян в София, припомня АФП.

Независим център за изследвания разкри миналия месец, че корупцията в България на практика поглъща толкова средства, колкото страната, в която средната месечна заплата е по-малка от 200 евро, се надява да получи от ЕС.

"Важното е, че скандалите не повлияха на политическата стабилност, защото корупционни скандали има навсякъде - вижте президента на Световната банка Пол Улфовиц", отбелязва Бистра Илкова, изпълнителен директор на Българска фондова борса.

"Любопитното е, че Социалистическата партия на премиера Сергей Станишев излезе още по-сплотена от скандала във властта", коментира в интервю за АФП Мира Янова, директор на института за социологически изследвания МБМД.

Близо 61% от българите одобряват решението на министър-председателя да уволни двама заместник-министри и да изпрати в отпуск министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

"Процедурата по предоставяне на европейски фондове изисква прозрачно и стриктно управление. Не може да се краде, както мнозина са свикнали да правят", заяви наскоро в интервю за български всекидневник премиерът.

Желанието на Европейската комисия е да види именно тези "някогашни практики" изкоренени. Очаква се през юни Брюксел да представи доклад, който предвижда и санкции в случай на недостатъчен напредък.

В замяна на това, в икономически план България отбелязва прогрес. Икономическият растеж просперира, а чуждестранните инвеститори "се борят" да стъпят на българския пазар, най-вече в банковия сектор, недвижимите имоти, технологиите и застраховането. За да ги привлече, правителството намали данък печалба на 10% - най-ниският процент в Европа.
"Стотина застрахователни компании и около 60 банки искат да стъпят в България", отбелязва Бистра Илкова. "Това ще повиши конкуренцията и ще благоприятства прозрачността", допълва тя и припомня, че "сивата икономика" все още представлява една трета от българската икономика, а засиленото присъствие на чужди банки ще принуди местните предприятия занапред да спазват правилата, ако не искат да им бъдат отказани кредитите, от които се нуждаят.

На фона на тази по-скоро обнадеждаваща картина, епизодът с първите европейски избори ще бъде важен за вътрешната политическа сцена.

"Победата е необходима на социалистите, за да бъдат силни в управляващата коалиция", отбеляза в петък премиерът.

Социологическите проучвания сочат именно БСП като победител във вота с 5 до 7 от общо 18 депутатски места в Европейския парламент.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.