Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-05-2007

ЧУЖДЕСТРАННИТЕ МЕДИИ ЗА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ЕВРОВОТ

"Корупционен скандал налива масло в избирателната апатия", пише АСОШИЕЙТИД ПРЕС в публикация от тази сутрин. Агенцията преразказва накратко развитието на "масивния скандал за корупция по най-висшите властови етажи" и коментира: "Корупционният скандал подкопа подкрепата за социалистите, оглавяващи тройната управляваща коалиция" в страната. Цитиран е сондаж от преди скандала, според който социалистите са щели да получат девет евродепутатски места. Ново проучване след скандала обаче предвижда едва шест, подчертава АСОШИТЕЙТИД ПРЕС.

Агенцията припомня, че премиерът Станишев уволни двама заместник-министри заради "сериозни обвинения", а министърът на икономиката и главния следовател излязоха в отпуск докато траят разследванията. АП добавя, че въпреки скандала социалистите имат известна преднина в социологическите проучвания пред партията на столичния кмет Бойко Борисов. АП посочва социологически проучвания, направени преди изборите, според които ГЕРБ може да очаква четири мандата.

Електронното издание EUBusiness отбелязва, че предизборната кампания в България не е била съсредоточена около традиционните европейски въпроси, а "доминирана от борбата срещу корупцията, един от ключовите въпроси около присъединяването на България в ЕС, който остава важен, тъй като балканската държава остава под стриктен брюкселски надзор".

Не само заради жегите в късната пролет, но и по други причини изборите ще бъдат горещи - пише германският ДИ ПРЕСЕ - заради "мегаскандала" с министъра на икономиката Румен Овчаров и двете убийства на "бизнесмени" (кавичките са на "Ди пресе" - бел. ред.), в рамките само на пет дни. Вижте оригинала на тази публикация на немскоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

В обширен репортаж на свой специален пратеник в България, влиятелният френски вестник МОНД разказва кои от топ-политиците от лявата, дясната и либералната политически групи в ЕП са дошли в България, за да участват в предизборните кампании на партиите, членуващи в тях. (Линкът по-горе ще ви отведе към оригинала на материала, поместен на френскоезичната версия на Портал ЕВРОПА).

МОНД цитира Четин Казак от ДПС, че "... хората не знаят какво е това Европейски парламент" и че "нашата партия извършва мащабна образователна дейност относно Европа" в цялата страна. Казак е цитиран да изразява увереност, че ДПС ще мобилизира избирателине, "...въпреки че избирателният закон лиши от право на глас 300 000 българи от турски произход, които живеят в Турция".

В материала на МОНД е цитирана Боряна Димитрова от АЛФА РИСЪРЧ да казва, че "тези, които ще гласуват за (партията на) Бойко Борисов, са - бивши избиратели на Симеон, разочаровани от недостатъците на реформите, бивши избиратели на разпокъсаната днес десница, които искат да упражнят полезен вот, както и мобилни избиратели, които оценяват готовността на Борисов да се бори срещу корупцията, а така също оценяват и това, че национализмът му е по-умерен от този на Атака".

Френският вестник цитира и преподавателя в СУ Васил Пенев, който обяснява, че Бойко Борисов е "българският Никола Саркози".

Друго френско издание - НУВЕЛ ОБСЕРВАТЬОР - цитира Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията, че у нас "доминира усещане за социална несправедливост". Той предвижда, че отново ще станем свидетели на протестен вот. Вестникът помества и мнение на Димитър Чобанов от Института за пазарна икономика за корупционния скандал - "Въпреки че управляващата коалиция се ангажира пред ЕК да накаже корумпираните чиновници, да реформира съдебната система, все още няма никакъв резултат и престъпниците продължават да са на свобода".

Агенция РОЙТЕРС пише в материала си за изборите: "Европейски дипломати казват, че страните-членки изразяват все по-интензивна тревога (от способността на България да извърши реформите - бел.ред.), като някои от тях дори стигат до там, че да казват, че черноморската страна и нейната по-голяма северна съседка, са били приети преждевременно в ЕС". РОЙТЕРС пише още, че българският съд не е осъдил никого за над 150-те убийства в мафиотски стил от 2001 година насам. "Полицията не е задържала или обвинила нито един заподозрян за двете убийства от началото на този месец - на високопоставен общински служител и на собственик на футболен клуб." Коментирайки последния корупционен скандал и ефекта му върху предизборната кампания у нас, РОЙТЕРС подчертава: "Сондажите показват, че сред партиите в управляващата коалиция, НДСВ понася най-силно удара от недоволството на избирателите". Вижте ТУК оригиналния материал на Агенция РОЙТЕРС, публикуван на англоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.