Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-05-2007

ПРОДИ: БЪДЕЩЕТО НА ЕС Е ПОСТАВЕНО НА КАРТА ОТ СЕГА ДО 2009 Г.

Италианският министър-председател Романо Проди каза по време на дискусия с членовете на ЕП, че моментът е ключов за Европа и че бъдещето на съюза е поставено на карта от сега до 2009 г. Депутатите демонстрираха различни възгледи относно бъдещето на конституционния договор. Холандският премиер Ян Балкененде също ще обсъди бъдещето на Европа с членовете на ЕП в сряда от 15,00 часа местно време.

В началото на дебатите председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг припомни, че Парламентът безрезервно подкрепя Конституцията - "плод на многостранен компромис", но и подчерта, че ЕП ще отхвърли всеки резултат, който не е в интерес на всички европейски граждани. Той приветства подкрепата на Италия за конституционния процес.

Италианският министър-председател и бивш председател на Европейската комисия Романо Проди каза, че моментът е ключов за Европа и че бъдещето на съюза е поставено на карта от сега до 2009 г., когато ще се проведат следващите избори за европейски парламент. Предизвикателствата пред Съюза са многобройни, но от първостепенно значение трябва да бъде преодоляването на конституционната криза. Проди припомни, че междуправителствената конференция ще започне след един месец и лидерите на държавите-членки ще търсят решение на кризата с конституционния договор. Той припомни, че работата не започва от нула и нищо ново няма да се създава - през октомври 2004 г. почти всички членки на ЕС подписаха договора и даже 18 го ратифицираха. "През последните две години се чуваха най-вече гласовете на тези, които са евроскептично настроени. Време е да чуем тези, които ратифицираха договора от 2004 г.", каза той. Според Романо Проди мандатът на междуправителствената конференция трябва да бъде много точно определен и селективен. "Трябва да уточни няколко въпроса от съществено значение и най-вече тяхното решение. Само по този начин можем да изпълним обещанието за създаване на нови правила до 2009 г." Според него ако мандатът е отворен, междуправителствената конференция едва ли ще приключи до края на 2007 г., а след това ще е необходимо време и за споразумение на национално ниво, което прави невъзможно приключването до началото на 2009 г. Това автоматично ще доведе до безизходно положение.

Проди заяви, че текстът на Договора е много хубав и читаем - написан с европейски дух, ясен и разбираем стил и дава чудесна визия за Европа. Според него ако текста се преработи, Съюзът ще бъде лишен от нещо много важно. "За нас, вярващите в Европа, това ще е голяма жертва и ще трябва да платим много тежка цена", каза той. Проди подчерта, че не приема радикални промени в съществуващите предложения за реформи. Също така той каза, че не е "необходимо всички да вървим с еднаква скорост - това не е лошо, но си давам сметка, че не е възможно".

„В този момент може би най-добрият начин за постигане на по-интегриран съюз е чрез авангард от страни, като вратата ще остане отворена за страните, които имат желание да се присъединят по-късно", заяви Проди по повод интеграцията на ЕС на две скорости.

В заключение министър-председателят каза, че Италия ще подкрепи изцяло германското и португалското председателство за успешна междуправителствена конференция, но подчерта, че постигането на компромис не е самоцел и ако Италия не е удовлетворена от постигнатото, няма да се присъедини. Също така той подчерта ролята на членовете на ЕП - пряко избрани представители на европейските граждани. "Вие имате незаменима роля в обясняването на гражданите за какво става дума".

Председателят на ЕНП-ЕД Жозеф Дол каза, че са необходими действия и гъвкавост. Той припомни, че остават само четири седмици до срещата на върха, която има много важна роля. "Трябва да се прехвърли мост между ратифициралите, тези, които казаха "не" и тези, които не са се произнесли". Европа трябва да стане самостоятелен актьор на световната сцена с икономическа и търговска автономност и трябва да вземе адекватните фискални мерки. В заключение той говори за Срещата на върха с Русия, за която се твърди, че е провал. Обаче той каза, че за неговата група Европа е била победителя, защото въпреки че "ние уважаваме Русия като партньор, потвърдихме нашите убеждения."

Лидерът на социалистите Мартин Шулц се съгласи с позицията на Проди. Той нарече Договорът от Ница - минималният компромис и припомни, че в Ница "се каза че постигнатото не е достатъчно за разширяване на съюза и тогава правителствените ръководители приеха необходимостта от Конвента". Според него разширяването не почива на необходимата адекватна договорна основа и ако това продължи има голяма вероятност Европа да се разтури. 18 страни ратифицираха, 2 държави членки го отхвърлиха с референдум, защо само тези вотове се споменават?, попита той. "Повече европейци са казали "да" - това е неопровержимата истина за европейската демокрация, която ясно трябва да се заявява", подчерта Шулц и в заключение каза: "За да се гарантира успеха на ЕС, трябва да се измени договорната основа".

Председателят на АЛДЕ Греъм Уотсън похвали политиката на Проди. Той каза, че бъдещето не е в изолация на несправедливостите на света, а именно в противоборството срещу тях и добави, че оцеляването на ЕС ще зависи от износа на това, което е постигнато до сега. Според него светът се нуждае от глобален консенсус, а не съществува по-добър общностен модел от този на ЕС. "Не е време за апатия и егоцентризъм......Повече, а не по-малко Европа е ключът", каза той. В заключение той благодари на италианския министър-председател, че в духа на гениалния си сънародник Леонардо да Винчи, отстоява възгледите си.

Жан Мари Льо Пен от Независимост, традиция и суверинитет каза, че победата на Саркози във Франция означава, че Конституцията се завръща. Той каза, че с референдума французите са отхвърлили институционалната структура, която би довела до европейска всемогъща държава. Според него Саркози е любимецът на Европейския парламент, защото ще направи необходимото конституцията да се ратифицира от Парламента, а не чрез референдум.

В отговор на изказалите се министър-председателят на Италия Романо Проди каза, че дебатът е показал колко сериозни са разногласията за бъдещето на Европа и тъкмо "заради това многообразие са ни необходими правила". Според него това, че ЕС е без министър на външните работи му е струвало много през последните години. Той повтори, че се забравя дългия път, необходим за изработването на Договора - "този договор не е ничие дело, а е плод на дълъг труд". "Резултатите се свеждат до един висок компромис, какъвто е необходим в политиката .....не бива да се възползваме от компромиса да унищожим Европа", каза той в заключение.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.