Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-05-2007

АНДЖЕЛИКА БЕЕР: МАКЕДОНИЯ Е ПРЕД ИЗБОР ДАЛИ ЩЕ СЕ ПРИБЛИЖИ ИЛИ ОТДАЛЕЧИ ОТ ЕВРОПА

Нови избори в Македония сега могат да осуетят стремежа на Скопие за членство в НАТО и да спънат евроинтеграцията, предупреждава евродепутатка от групата на Зелените. 

Политическите събития в Македония през почивните дни привлякоха вниманието на редица европейски политици, занимаващи се с Балканите. Евродепутатът Анджелика Беер коментира за македонската програма на радио Дойче Веле, че евентуални предсрочни избори биха означавали прощаване на Македония с очакваната покана за членство в НАТО, както и спиране на процеса на европейска интеграция. С други думи да се говори за нови избори е опасна игра, коментира Беер.

„Със загриженост следим развоя на актуалните събития в Македония. Остава отворен въпроса дали ДПА (партията на албанците, участваща в правителството) наистина ще напусне властта", заявява Беер. Според нея нови избори в сегашната ситуация биха довели до проблеми за малките партии. Като последица от това няма да бъде изпратена покана за членство в НАТО и при всички случаи отказ от започването на преговори за присъединяване към ЕС.

„Все още на преден план в Македония е разделението на функциите. Всеки се опитва да увеличи силата си за сметка на другите. С нестабилност и неясни политически отношения, цената се заплаща от обикновените хора", смята евродепутата Анджелика Беер.

„Имам чувството, че в момента става дума за опит на Груевски да увеличи силата си. Има проучвания за изборните нагласи в Македония в момента. Той се представя добре в проучванията. Но мисля, че в момента това е опасна игра - да има нови избори само за да се осигури по-голямо мнозинство. Груевски трябва да знае, че определени основни решения от Охридския договор не могат да бъдат променени от нови избори. Например това са законите за правата на албанците. Македония е пред избор - дали да продължи развитието си или ДПА да изпълни заканата си. Избор дали да се приближи или отдалечи от Европа!", заяви за Дойче Веле Анджелика Беер.

Рано тази сутрин News.bg съобщи, че Демократичната партия на албанците е решила да напусне правителството. Изявлението е направено от заместник-председателя на партията Мендух Тачи.

Той заяви, че нивото на диалога в коалицията е ниско, както и че управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ не е изпълнила обещанията, дадени на ДПА във връзка с правата на етническите албанци.

Междувременно ВМРО-ДПМНЕ и най-голямата албанска етническа партия, Демократичен съюз за интеграция, обявиха, че са пред постигане на споразумение. Тачи призна, че решението на ДПА е отчасти резултат от това развитие на нещата.

Портал ЕВРОПА припомня, че групата на Зелените - Европейски свободен алианс като представители на бездържавните нации, отблизо следи процесите на Балканите. Именно представители на тази група предложиха поправка към последния доклад на Джефри ван Орден, в която България се призовава да спре пречките за регистрация на партия на македонското малцинство. Българската държава бе призована да спре всякаква форма на дискриминация срещу малцинствата. Поправката не бе приета от членовете на ЕП.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.