Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-05-2007

БЪЛГАРИЯ НАСТОЯВА ОТМЕНЕНИЯТ ОТ ITU ФОРУМ "TELECOM EUROPE 2007" ВСЕ ПАК ДА СЕ ПРОВЕДЕ У НАС

ДАИТС: Независимо, че МСД оповести едва през ноември 2006 г. новината за българското домакинството на Европейския форум по телекомуникации, българската страна има пълна готовност да бъде домакин на събитието.

В прес-съобщение на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) от 28 май се коментира решението на ITU да отмени провеждането в България на престижния форум "Telecom Europe 2007".

Портал ЕВРОПА първи писа, че на 25 май ITU реши форумът да не се провежда в София, защото българската страна закъснява с подготовката.

„Българската страна има пълна готовност да бъде домакин на Европейския форум по телекомуникации, който беше предвиден  като съпътстваща проява на изложението, планирано от Международния съюз по далекосъобщения/МСД/ от 3 до 6 декември 2007 г. в София. 241 кандидати за лектори на форума вече са изпратили предложения за доклади,  а още 150 експерти в областта на телекомуникациите са декларирали по електронен път,  че имат желание на участват в дискусиите" - се казва в съобщението на ДАИТС. 

Ето какво още пише в текста, изпратен до Портал ЕВРОПА след запитване от страна на редакцията до ДАИТС:

„Българската страна настоява форумът да бъде проведен в София, независимо, че  на 25 май стана ясно, че организаторът на събитието - Международният съюз по далекосъобщения,  е взел решение  да отмени няколко регионални телекома, сред които и европейският. Аргументът за отмяна на изложението  е концентрирането на възможностите и ресурсите за провеждане на други предстоящи прояви на МСД. В изявлението по този повод генералният секретар на МСД Хамадун Туре  изразява искрената си признателност към българските власти за тяхната инициатива да бъдат домакини на Европейския телеком 2007 и  посочва, че ще има други възможности за сътрудничество с българската страна вбъдеще. Думите на г-н Туре дават основание на българската страна, да настоява форумът да бъде проведен в София. Независимо, че МСД оповести едва през ноември 2006 година, новината за българското домакинството на събитието, бе създаден Междуведомствен организационен комитет и бяха ангажирани най-големите фирми от сектора на телекомуникациите за съдействие при подготовката на проявата. Показателна оценка за усилията на нашата страна е големият интерес на желаещи да участват във  форума."

Портал ЕВРОПА припомня, че като причина за решението на ITU авторитетната агенция Асошиейтед прес посочи факта, че компаниите и партньорите на ITU в нашата страна изостават с подготовката. Както писахме още на 25 май, говорителят на ITU Фернандо Лаграна е обяснил, цитиран от Асошиейтед прес, че недостигът от време затруднява компаниите, които са се надявали да участват в проваления софийски форум. Трудностите обаче не са в резултат на лошо планиране от страна на агенцията на ООН, подчерта Лаграна и допълни: "Повечето затруднения дойдоха от българските компании и от българските представителства на международните компании, които трябваше да се заемат с организацията на събитието. Има също проблеми с нашите българки партньори."

Очакваше се този форум да се превърне във водещото събитие за ИКТ индустрията в региона. България е била избрана с конкурс за домакин на Европейското изложение и форум по телекомуникации заради "много добрата поддръжка от страна на правителството и индустрията на национално ниво", се казваше в предишно прессъобщението на ITU от миналата година. София е била предпочетена пред Букурещ и Женева.

Миналата година от ДАИТС казаха, че очакват за форума да пристигнат между 4000 и 6000 чуждестранни представители, сред които 150 министри и зам.-министри, отговарящи за информационните технологии и съобщенията, над 400 акредитирани чуждестранни журналисти, официални представители и ИКТ експерти, представители на повече от 250 големи международни компании в сектора. От държавната агенция са подали заявка за кандидатурата на България за домакин в края на 2005 г., както писа Computerworld.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.