Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-05-2007

БЛЕЪР СЕ СРЕЩНА С РОДНИНИ НА ЗАРАЗЕНИТЕ СЪС СПИН ДЕЦА В ЛИБИЯ

Британският премиер Тони Блеър изказа радостта си от „променените" отношения между страната му и Либия след като се срещна във вторник с Муамар Кадафи в либийския град Сирта, съобщава Ройтерс.

„Отношенията между Либия и Великобритания се промениха напълно през последните три години", заяви след срещата Блеър.

В знак на по-близките връзки британската компания БП сключи значителна сделка за проучване и добив на природен газ и петрол с Националната нефтена компания. Първоначалната стойност на сделката възлиза на 900 млн. долара.

Освен това Либия ще закупи британски ракети и системи за ПВО като част от новото споразумение за сътрудничество в отбраната, посочва Ройтерс.

Освен това във вторник Блеър се срещна с представители на семействата на стотиците деца, заразени със СПИН по който случай са осъдени на смърт пет български медицински сестри и палестински лекар. Шестимата казват че са невинни, коментира Ройтерс.

Либийската агенция „Джана", цитирана от БТА съобщи, че Блеър се е срещнал с ръководителя на Асоциацията на родителите на заразените със СПИН либийски деца Идрис Лага.

Идрис Лага каза, че британският премиер е изразил цялото си уважение към справедливостта на случая на тези деца и своята пълна солидарност и разбиране към трагедията им, съобщава Дарик.

Според Лага, Блеър е обещал на семействата на тези деца да вложи всички свои и на своята страна усилия, за да осигури подкрепа за международния фонд Бенгази за грижата и лечението им, и да намери справедливо и задоволително решение на този случай колкото е възможно по-скоро и преди края на германското председателство на Европейския съюз, посочва Дарик.

По думите на Идрис Лага британският премиер е изразил съжаление за някои европейски изявления и позиции, които не са разбрали реалността на трагедията на тези деца и нуждата за обединение с тях и за намиране на справедливи стандарти в този случай.

Междувременно радио Дойче Веле, цитирано от News.bg, съобщи, че е в ход международен план за преместването на българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, от затвора Джудейда в хотел. Радиото се позовава на източник от Еврокомисията.

Според него, оправдателната присъда по делото за клевета е един от положителните сигнали, че сестрите скоро ще бъдат освободени.

Източниците подчертават, че международният фонд за подпомагане на заразените деца е събрал достатъчно голяма сума, която вероятно би задоволила семействата на жертвите. Само ЕС е внесъл над 2 милиона евро, а щедро участие имало и от международни дарители.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.