Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
31-05-2007

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА САЩ И ЕС ОБСЪДИХА ПРОМЕНИТЕ В КЛИМАТА И ВИЗОВИЯ РЕЖИМ


Председателката на американския Конгрес Нанси Пелоси заяви в сряда вечерта, че се надява за постигането на прогрес в борбата с климатичните промени по време на срещата на Г-8 през следващата седмица, когато се очаква европейските лидери да окажат натиск върху Джордж Буш да приеме целите за ограничаване на емисиите въглероден диоксид, съобщава „Интернешънъл Хералд Трибюн".

„Надявам се всички страни да се присъединят към създаването на стандарт, така че да станем модел за развиващите се страни", заяви Пелоси след разговори с Европейската Комисия в Брюксел.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че ще окаже натиск за нов световен договор за борба с климатичните промени по време на срещата в Германия.

Той призова САЩ и Европа да дадат пример на останалите части от света. „Необходими са спешни и мащабни действия. Това се потвърждава от всички научни доказателства", заяви Барозу.

Пелоси похвали подхода на ЕС, който включва серия от задължителни цели за намаляването на парниковите газове от всички 27 страни-членки.

„Инициативите, предприети от ЕС са модел, който останалите трябва да следваме, или основа за дебати и дискусии за това какво споразумение трябва да постигнем", заяви тя.

Във вторник съветника на президента Буш по екологичните въпроси заяви, че САЩ отхвърля целите на ЕС за постигане на споразумение, обхващащо намаляването на всички емисии, по време на срещата през следващата седмица.

Джеймс Конахтън, председател на Съвета за качество на околната среда към Белия дом, заяви пред репортери в Берлин, че САЩ не са против поставянето на цели, но предпочитат да се фокусират върху отделни сектори като развиването на по-чиста енергия от въглища и намаляване на зависимостта от петрол.

По време на срещата си с Нанси Пелоси, Барозу постави отново въпроса за премахването на американския визов режим за европейски граждани. ЕС иска от САЩ да приеме законодателство, което ще включи европейските страни в безвизовата програма за пътуване. 12 нации, повечето от които нови членове на ЕС от Източна Европа, са изключени в момента, припомня „Интернешънъл Хералд Трибюн".

"Топката е в полето на Конгреса на САЩ. Ние призоваваме САЩ да разшири обхвата на безвизовия режим, за да бъдат обхванати всички страни членки на ЕС. Европейските граждани трябва да имат правото свободно да посещават САЩ с делови цели или като туристи, така, както американските граждани имат право свободно да посещават Европа", заяви Барозу, цитиран от „Дарик"

Пелоси отказа да поеме ангажимент, заявявайки, че „ще отнесе това послание и ще има дискусия".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.