Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
02-06-2007

ЕВРОПЕЙСКИ ФИРМИ ЗАПОЧВАТ БОРБА С ФАЛШИВИТЕ ЛЕКАРСТВА

Европейските фармацевтични производители изработват мерки, за да ограничат фалшификацията на техни лекарства, съобщава Дневник. Между предлаганите идеи са двуизмерните баркодове и опаковки, които да не могат да бъдат отваряни освен от крайния потребител. Компаниите искат планираните мерки да влязат в сила от другата година, като от началото на 2008 г. концерните биха искали в поне една страна да бъде затворена напълно сигурна верига на производство, разпространение и консумация.

Големите фармацевтични компании напоследък се притесняват, че малки производители се намесват в дистрибуторската мрежа и успяват да я заредят със свои фалшификати на известните продукти. Миналия месец в търговската мрежа във Великобритания бяха засечени фалшификати на някои от най-продаваните лекарства. Според генералния директор на "Байер" (Bayer AG) Артър Хигинс проблемът се разраства. Освен че разваля репутацията на концерните, той носи и редица рискове за здравето на потребителите.

Концерните смятат, че причина за разпространението на фалшификатите е т.нар. успоредна търговия. Тя е съвсем законна практика в ЕС, която позволява на лекарствата да бъдат внасяни е дадени страни и впоследствие преопаковани и препродадени на по-високи цени. Така например във Великобритания се внасят медикаменти от Източна Европа, където са чувствително по-евтини. Според Хигинс успоредната търговия дава чудесно прикритие за дори бивши престъпници от Латинска Америка и Азия. "Икономическите стимули са толкова високи, а наказанията толкова малки, че става неизбежно парите да отиват там, където е екшънът, или в Европа с нейната отворена дистрибуторска система."

Въпросът за фалшификатите не е само проблем на големите концерни, коментира "Дневник". През май той беше разгледан и от Европейския парламент, а комисията също се опитва да реши въпроса. От Брюксел обаче не искат да се поддадат на желанието на фармацевтичните компании за забрана на успоредната търговия, тъй като това би застрашило свободата на движение на стоки. По-резонни са останалите предложения - за двуизмерен код и защитена опаковка, които да усложнят фалшифицирането.

Асоциацията на еврофармацевтичните компании, участващи в успоредна търговия, обаче от своя страна смята, че това, което те правят, е съвсем законно, и поддържа нормални цени на лекарствата. Те обвиниха концерните, че вдигат много шум около проблема, за да може подмолно да премахнат конкуренцията в сектора.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.