Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
05-06-2007

ЕС ПРИЗОВА ТУРЦИЯ ДА УСКОРИ РЕФОРМИТЕ

Германският външен министър призова в понеделник Турция да ускори реформите и заяви, че се надява новото правителство, което ще поеме властта след изборите през юли да продължи да придържа Турция към европейския път, съобщава „Интернешънъл Хералд Трибюн".

Франк-Валтер Щайнмайер отправи и прикрити критики към влиятелните турски военни, като заяви, че се надява „всички сили и институции в Турция да изпълняват собствените си отговорности".

Миналия месец ЕС предупреди Анкара да попречи на армията да отхвърли цивилното ръководство, след като военните заплашиха да се намесят, когато изглеждаше, че парламента се готви да избере външния министър Абдуллах Гюл за президент.

„Надявам се демократичните реформи да продължат и след изборите, когато няма да има алтернатива по въпроса за европейския път на Турция", добави Щайнмайер.

Турция започна официални преговори за присъединяване към ЕС през октомври 2005г., но те бяха частично замразени заради отказа на Анкара да признае Кипър, който е страна-член на съюза.

Щайнмайер направи изказването си след срещата между представители на ЕС и Турция за присъединяването на страната към блока. Това беше първата среща на високопоставени представители на съюза и Турция, след като ЕС изрази притеснения относно проблемите около избора на президент, съобщава „Интернешънъл Хералд Трибюн".

Германският външен министър освен това изрази съжаление, че Турция не е направила стъпки за признаването на Кипър и започването на пряка търговия като начин за постигане на напредък по кандидатурата за членство.

Турският външен министър заяви, че страната му ще продължи с реформите - включително с промените в наказателния кодекс, икономиката и човешките права - като част от процеса на присъединяване към ЕС.

„Процесът на реформи ще продължи дори с по-голяма скорост", заяви Гюл. „Ние гледаме към бъдещето".

По време на пресконференцията след срещата, Гюл заяви, че разговорите са били много ползотворни. „Турция е изпълнила своите задължения в рамките на преговорния процес. Имахме възможността да обсъдим отношенията и различни идеи", заяви той, цитиран от New Anatolian

Гюл повтори турската позиция, че страната ще продължи с реформите, тъй като те са от полза на турския народ. Портал Европа припомня, че Анкара обяви собствена програма за про-европейски реформи, които ще бъдат изпълнявани дори и страната да не бъде приета в ЕС.

ЕС цели да отвори още три преговорни глави с Турция преди изтичането на германското председателство в края на юни. „Преговорите за присъединяване са много важен приоритет", заяви португалския държавен секретар Жоао Кравиньо по време на срещата. Той добави, че Португалия е решена да работи с Турция след като Лисабон поеме председателството на съюза през юли.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.