Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
10-06-2007

НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ И КИТАЙСКИТЕ КОМУНИСТИ – ЗАЕДНО СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА

  • Пекин: който държавен служител сам си признае, че е корумпиран в срок до края на месеца, ще получи снизходителност.
  • София: приветстваме постиженията на Китай.

България и Китай ще работят заедно в борбата срещу корупцията. Ангажиментът е поет на среща между гостуващия в Китай български министър на държавната администрация Николай Василев и заместник-ръководителя на Централната комисия за инспекция на дисциплината на Китайската комунистическа партия Хе Йонги.

Това съобщи държавната агенция "Синхуа", цитирана на англоезичните версии на няколко китайски вестника днес. МДААР уточнява на сайта си, че Йонги е с ранг на вицепремиер.

Китайският представител е уверил министър Василев, че управляващата Китайска комунистическа партия и правителството винаги са отделяли голямо внимание за изграждането на "честно и чисто" управление и на битката срещу корупцията. "Забележителните резултати" в тази дейност са помогнали на Китай да осъществи реформите и отварянето си, както и плавното икономическо строителство - е казал още Хе Йонги на Василев.

"Синхуа" цитира българския министър, който е "приветствал постиженията на Китай и опитът на страната в административната реформа и борбата с корупцията". Николай Василев е казал още, че България би желала да засили сътрудничеството си с Китай в сферата на инспекцията на администрацията и антиропупцията.

"Синхуа" пише, че срещата е продължила четири часа - тя се е провела във Великата зала на народа. Китайският високопоставен служител и представил пред гостите от България "националния стремеж за изграждане на хармонично общество".

В деня, в който Николай Василев пристигна в Пекин, РОЙТЕРС оповести, че Китайската комунистическа партия е предложила снизхождение, ако корумпираните държавни служители "си признаят" прегрешенията. Проблемът за корупцията в Китай разпалва повишаващото се обществено недоволство, категорична е РОЙТЕРС.

На държавните чиновници в цял Китай е даден срок до края на месеца да признаят вината си. Инициативата е точно на Централната комисия за инспекция на дисциплината на Китайската комунистическа партия. "Снизхождението може да бъде дадено, ако корумпираните по тяхна инициатива кажат проблемите си. С тези, които откажат, ще се занимаем сериозно", е цитиран да казва представител на Комисията...

"Асошиейтед прес" в дописката си по темата отбелязва, че инспекционната комисия на Китайската комунистическа партия не е уточнила точно кои видове прегрешения могат да бъдат обект на снизхождение.

Припомняме, че членовете на Китайската комунистическа партия са около седемдесет милиона души.

Министър Николай Василев води със себе си заместниците си Бужка Лукич и Мария Дивизиева. В делегацията са още областните управители на няколко области, сред които този на Варна Петър Кандиларов. Командировката им е от 8 до 15 юни. "Разходите за квартирни и вътрешен транспорт на българската делегация се поемат от домакините", отбелязва МДААР.

БУЖКА ЛУКИЧ ПРЕДЛАГА: зам.-министрите Мария Дивизиева и Бужка Лукич заедно с областните управители на Добрич, Варна, Монтана и София посетиха Националната школа по публична администрация на Китай. По време на срещата вицепрезидента на школата Джианг Ийканг запозна българската делегация с обученията, които предлагат. Г-н Ийканг приветства предложението на зам.-министър Бужка Лукич двете страни да обменят служители за обучение, като тези курсове бъдат съчетани и с посещения и стажове в институциите на приемащата страна.

Още от прессъобщението на ведомството на Николай Василев: "По време на визитата ще бъдат обсъдени теми, свързани с подбора и назначаването на служители в администрацията, атестацията и кариерното развитие, обученията на служители, развитието на възможностите за мобилност и на стажантските програми и др. Среща ще се проведе и с изпълняващия функциите на министър по надзора Хуанг Шухиан. Функциите на Министерството на надзора на КНР са свързани с инспектиране на проблемите на административните органи при прилагането на законите и постановленията, проверки за нарушения от страна на държавни служители, разглеждане на сигнали, жалби и оплаквания. Ще бъдат обсъждани теми, свързани с осъществяването на инспекционна дейност и с работата по превенция и противодействие на корупцията в държавната администрация."



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.