Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-06-2007

БЪЛГАРИЯ ЩЕ РАЗЧИТА НА ЕС ЗА СПРАВЯНЕ С ПРОБЛЕМИТЕ НА РОМИТЕ

Нуждаем се от много по-координирана политика и е назрял моментът институциите, с активното участие на неправителствения сектор, да проведем политическа дискусия и да подготвим нова рамкова програма за интеграция на ромите в България, която да обхваща периода от 2008 до 2015 година., заяви премиера Сергей Станишев при откриване на 10-то заседание на Международния управителен комитет на инициативата "Десетилетие на ромското включване 2005-2015", на което България в момента е председател, съобщава „Дневник".

"Все още има силен ведомствен подход в администрацията и липсва достатъчно координация на различните ведомства по отношение на политиката за интеграция на ромите", заяви Станишев.

Изказването на премиера стана в присъствието на социалния министър Емилия Масларова и на подчинените му от съвета по етнически и демографски въпроси към МС.

На дискусията присъства председателят на "Отворено общество" Джордж Сорос, който е вдъхновител и спонсор на инициативата, обхващаща 9 европейски страни с ромски общности. Неговото впечатление е, че в българското общество има съпротива към отпускането на средства за ромите, съобщи Mediapool.

Той призова българското правителство да прояви по-голяма активност при усвояване на средства от еврофондовете, предназначени за това малцинство. Сорос заяви още, че местната власт трябва да обособи специални длъжности в своята администрация, които да подпомагат кандидатстването за пари от Брюксел.

По думите на премиера, членството в Европейския съюз предлага нови инструменти - финансови, политически и управленски, които трябва да се използват ефективно. За да се случи това, е необходима политическа воля и обществено съгласие, допълни Станишев.

Би трябвало заедно да настояваме за по-голямо внимание от страна на европейските институции за формиране на по-цялостни европейски политики за интеграция на ромите в нашето общество, каза Станишев.

Липсата на политика за интеграция на ромите означава задълбочаване на проблемите им. На национално ниво трудно бихме се справили с този въпрос и затова е необходимо по-голямо внимание от страна на ЕС.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова уточни, че през 2006г. над 83 000 роми са намерили работа, а над 42 000 - са придобили квалификация. Тя допълни, че трябва да се преодолее стереотипа сред обществото по отношение на ромите.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.