Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-06-2007

БАРОЗО ОЩЕ НЕ Е РЕШИЛ ДАЛИ ЩЕ ИМА ПРЕДПАЗНА КЛАУЗА ЗА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Спирането на европарите за нас с цел избягване на кражби ще е трудно постижимо от юридическа гледна точка, смятат прависти в Брюксел.

Председателят на Европейската комисия е казал вчера в Брюксел сред среща с румънския премиер Таричану, че още не е взел решение за предпазната клауза по правосъдие и вътрешни работи срещу България и Румъния.

Това съобщава френският вестник Le Petit Journal на интернет-страницата си днес. Изданието отбелязва, че задействането на тази клауза би довело до временно ограничаване на специфични граждански права от acquis.

Барозо е казал на пресконференцията, че не иска да коментира проблеми от вътрешната политика на която и да е страна-членка и че политическите разправии били „нормални за всяка демокрация", пише още френският вестник. В заключение Le Petit Journal отсича: „Както обикновено, Барозо увери, че докладът на ЕК, който се очаква на 27 юни, ще бъде обективен и точен".

Същевременно „Файненшъл таймс" пише днес, че България и Румъния и този път се очаквало да избегнат санкциите, „...въпреки че не вземат енергични мерки срещу корупцията и организираната престъпност". Британският вестник цитира предупреждението на Барозо, че „доверието към двете страни е изложено на риск".

Целия текст на журналиста Джордж Паркър от „Файненшъл таймс" вижте ТУК - в англоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

Според вестника докладът на 27 юни ще е много критичен. Въпреки напредъка, нито България, нито Румъния са направили достатъчно, за да овладеят „ендемичната корупция" - щяло да пише в доклада. „Ако двете страни продължат да се провалят в прочистването на политическите и съдебните си системи, това може да се отрази негативно на желанието на ЕС да продължи да разширява границите си на Балканите", коментира вестникът, според който политическите скандали в Румъния са забавили хода на реформите, а „... в България нито една голяма фигура все още не е била обвинена в корупция или организирана престъпност".

„Файненшъл таймс" цитира високопоставени източници в Брюксел, според които, въпреки че окончателното решение за клаузите още не е взето, на България и на Румъния ще бъде казано да ускорят реформите, а „санкциите ще бъдат запазени като резерва".

Припомня се, че „benchmarks" на България са с два повече, отколкото на Румъния - шест спрямо четири. Цитирани са юристи от Брюксел, че задействането на защитната клауза ще значи непризнаване на решенията на съдилищата в новоприетите страни. Това може да се отрази негативно на „хора без вина, които живеят или правят бизнес" в тези страни. От друга страна, според юристите - цитирани от „Файненшъл таймс" - спирането на еврофондовете с цел предотвратяване на крадене на пари се оценява като трудно от правна гледна точка.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.