Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-06-2007

ДОКЛАДИТЕ – “НЯМА МЯСТО ЗА САМОДОВОЛСТВО”, ПОТВЪРЖДАВА “РОЙТЕРС”

Незадоволителна е цялостната картина, констатирана в докладите на ЕК за България и за Румъния, които ще бъдат официално оповестени утре (27 юни).

На България и на Румъния ще бъде казано в сряда, че не са осъществили задоволителен напредък в борбата срещу корупцията и че няма място за самодоволство или удовлетвореност. Това извежда тази вечер агенция Ройтерс на базата на видени от репортер на агенцията доклади на Европейската комисия (ЕК) за нашите две страни.

Под публикувания материал като ключови думи за търсене в депешите на агенцията са посочени думите "ЕС" и "корупция".

Докладите на ЕК за България и Румъния ще бъдат официално оповестени в сряда, 27 юни.

Ройтерс потвърждава ключовите пасажи и цитати от доклада, цитирани още в понеделник от Портал ЕВРОПА (когато за текста се предполагаше, че все още е само предварителен): а именно, че е твърде рано да се задейства или отмени "заплахата от санкции" и за двете страни, въпреки констатацията, че и България, и Румъния са осъществили известен напредък за отстраняване на слабостите в правосъдието и вътрешните работи. 

"В частност няма място за самодоволство в продължаването на реформата в правосъдието и борбата срещу корупцията и организираната престъпност", пише в двата доклада, предава Ройтерс.

В доклада за България ще се казва също: "Напредъкът срещу сериозната и организираната престъпност е все още недостатъчен", допълва агенцията и продължава да цитира: "Показните убийства продължават да будят голяма тревога и в частност най-скорошните убийства на местни политици от месец януари насам. Досега няма нито следствие, нито присъди (по тях - бел.ред.)."

Агенцията цитира още един пасаж, оповестен вчера: "Скорошните скандали, замесващи високопоставени официални лица от изпълнителната и от съдебната власт в България, ще бъдат ключовият текст за ефективността на създадените механизми за разследване и ефективно наказване на престъпления, свързани с голямата корупция и организираните престъпления".

И други части от докладите изглежда са останали в окончателните им варианти, които ще бъдат представени утре: а именно, критиката към България, че "липсват практически резултати в цялата сфера на борбата с престъпността", както и критиката и към двете страни, че "напредъкът в съдебното преследване на корупцията по високите етажи е недостатъчен". 

Ройтерс потвърждава, че Европейската комисия ще докладва отделно по-късно тази година за способността на България и Румъния да управляват и усвояват регионалните помощи (имат се предвид парите от еврофондовете за регионално развитие), което - както пише агенцията - "може да доведе до частично спиране на определено количество пари от Брюксел, казаха представители на ЕС."

Ройтерс пише, че макар и подобни санкции да не са обект на юнския доклад на Комисията, все пак в него се отбелязва, че България "...трябва да положи допълнителни усилия в сферата на авиационната безопасност, както и да създаде функционираща система за земеделските разплащания, за да избегне евентуални защитни мерки".

Ройтерс обобщава, че цялостната картина е незадоволителна според докладите.

Още по темата за дългоочакваните доклади вижте в линковете под тази публикация:

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.