Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-07-2007

ПРООН И ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ НАБИРАТ ПРОЕКТИ ЗА ПУБЛИЧНИ ДЕБАТИ ПО ЦЕЛИТЕ НА ХИЛЯДОЛЕТИЕТО

Поканата за представяне на предложения е към неправителствени организации. Срокът е 24 август.

В средата на пътя за изпълнение на целите на хилядолетието, Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и Европейската комисия обявяват инициативата "12 национални дебата за  сътрудничеството  за развитие» - се казва в прессъобщение на ПРООН.

С покана за представяне на предложения към неправителствените организации в 12 нови държави-членки на ЕС, Програмата на ООН за развитие (ПРООН)  и Европейската комисия (ЕК) стартират проект за информиране на гражданите  по въпроси, свързани с помощите за развитие и приноса на новите-донори за изпълнение на целите на хилядолетието за развитие.

Националните дебати ще бъдат организирани в България, Кипър, Чешката Република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения.

Местни неправителствени организации, съвместно с депутати от националните парламенти и от Европейския парламент, ще бъдат инициаторите на публични форуми, които ще се състоят през месец октомври 2007 г.  едновременно в 12-те проектни държави. Главна цел на дебатите е да насърчат гражданското участие и да популяризират Европейските дни на развитието - 2007.

До 24 август 2007 г. неправителствените организации, които проявяват интерес към проблеми на политиката за развитие и искат да популяризират важността на целите на хилядолетието за развитие, могат да представят предложенията си за организиране на публични дебати и съпътстващи комуникационни дейности по тези теми.  Най-добрите предложения ще получат грантово финансиране.

Очаква се публичните дебати да се състоят на 17 октомври - Световният ден за преодоляване на бедността.

Още по темата: ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ ПОДКРЕПЯТ ЦЕЛИТЕ НА ХИЛЯДОЛЕТИЕТО ЗА РАЗВИТИЕ, НО НЕ ГИ ПОЗНАВАТ

Намаляването наполовина на крайната бедност до 2015 г. е първата от общо осемте глобални цели на хилядолетието за развитие. Останалите са постигане на всеобщо начално образование; насърчаване на равенството между половете и овластяване на жените; намаляване на детската смъртност; подобряване на здравословното състояние на майките; предотвратяване разпространението на ХИВ/СПИН, малария и други заболявания; осигуряване на устойчива околна среда; и създаване на глобално партньорство за развитие.  Всички държави-членки на ООН се ангажираха на специална Среща на върха през септември 2000 г. да изпълнят тези  конкретни ангажименти  до 2015 г. На средата на пътя, (символично отбелзван на 07. 07. 2007 г.), изминат до крайния срок през 2015 г.  е постигнат очевиден напредък в прилагането на целите на хилядолетието за развитие, но крайният успех съвсем не е гарантиран, според Доклада за напредъка отбелязан досега, оповестен от  Организацията на обединените нации на 2 юли 2007 г.

Като страна-членка на ЕС и държава нов донор на помощи за развитие, България прие всички ангажименти, валидни за страните от Евросъюза за по-активно участие във финансиране на развитието за достигане на определени нива от съвкупния национален доход, които се предоставят като официална помощ за развитие. Според социлогическото проучване на ПРООН-България  за нагласите в страната към помощите за развитие от декември 2006 г., над две трети от българите защитават тезата, че на развиващите се страни трябва да се помага целенасочено, а не само в моменти на катастрофи и бедствия, за да може да бъде постигнато устойчиво развитие. Макар да смятат, че целите на хилядолетието могат да бъдат постигнати до 2015 г., българите все още трудно възприемат себе се като граждани на държава-донор, която трябва да участва активно в глобалното партньорство за развитие.

За да привлече вниманието на европейците към темата за развитието, ЕК организира за поредна година Европейските дни на развитието. Те ще се проведат на 7, 8 и 9 ноември в Лисабон, с участието на близо 2 000 основни участници в изработването и прилагането на европейската политика за развитие. Наречен от ЕК "Давос по проблемите на развитието" форумът ще бъде посветен тази година на промяната в климата.

С проекта "12 национални дебата за сътрудничеството за развитие" Програмата на ООН за развитие и Европейската комисия, съвместно с Проекта на хилядолетието и други глобални и регионални партньори се стремят да подготвят гражданите на «нова» Европа за по-активна подкрепа на политиката за развитие и солидарност в изпълнение на целите на хилядолетието за развитие.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.