Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-07-2007

ЕК ПРЕДУПРЕЖДАВА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ НАРУШАВА ЕКОЛОГИЧНИТЕ ПРАВИЛА НА ЕС

Европейската комисия изпраща първо писмено предупреждение на България по повод два различни случая на нарушения на европейското законодателство за опазване на природата и околната среда.

Нарушението е за неуспешно транспониране (хармонизация) на европейските законодателни норми за защита на природата в нашето национално законодателство. Става дума за "Натура 2000" и за Директивата за опазване на дивите птици.

Това става ясно от прессъобщение на ЕК.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРИПОМНЯ

На 9 юли международната природозащитна организация WWF и шест български организации внесоха жалба до Европейската комисия, която изобличава българското правителство, че не е внесло пълен списък и е закъсняло с приемането на местата, защитени от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Пълния текст на жалбата на английски език можете да видите ТУК. Той е предоставен на Портал ЕВРОПА от инициаторите.

 

Както е написано в днешното прессъобщение на ЕК, първият случай, по който българското правителство получава "първо писмено предупреждение", се отнася до Директивата за съхранение на природните местообитания и на дивата флора и фауна, а вторият - до Директивата за опазване на дивите птици. Тези две директиви съставляват сърцевината на европейската политика по отношение на биоразнообразието и околната среда, пояснява ЕК.

По този повод ресорният еврокомисар Ставрос Димас, който отговаря за околната среда, каза: „Богатото и красиво биоразнообразие, което се намира в България, не трябва да бъде излагано на риск. България трябва плавно и пълно да транспонира европейските директиви за опазване на природата в националните си закони, така че българската флора и фауна да остане запазена."

Недостатъчни мерки за осигуряване защитата на дивия живот, птиците, флората и фауната

В прессъобщението се казва, че ЕК изпраща първото писмено предупреждение за България, в което се казва, че страната ни се проваля в успешната хармонизация на европейската Директива за съхранението на природните местообитания и на дивата флора и фауна - става въпрос за Directive 92/43/EEC. Директивата изисква страните-членки да определят защитените обекти като част от Мрежата „Натура 2000" - европейската мрежа на защитените територии, пише още в прессъобщението на ЕК.

По силата на споразумението за присъединяването на България към ЕС, България е задължена до 1 януари изцяло да хармонизира националното си законодателство с тази директива. Въпреки това - посочва ЕК - все още националното законодателство не отразява правилно европейските норми - като определянето на местата, природните местообитания и животинските и растителни видове.

Освен това Европейската комисия отбелязва липсата на съответните процедури, които могат да се използват за адекватна оценка на потенциалното въздействие и компенсаторните мерки при случаи на развиване на проекти, изпълнявани на територии, попадащи в „Натура 2000".

След проучване на информацията, изпратена от България за хармонизацията на националното законодателство в областта на околната среда с това на ЕС и по-конкретно по отношение на директивата, Комисията направи заключение, че България се е провалила в съобразяването с многобройни постановки, залегнали в директивата за природните местообитания.

В прессъобщението на ЕК се казва още, че ЕК ще изпрати и още едно първо писмено предупреждение към България за неуспешната транспозиция на директивата за съхранението на дивите птици, в частност изискването за информация и проучване по ключовите въпроси на опазването им. С влизането си в ЕС на 1 януари 2007 г., България бе задължена изцяло да транспонира в националното си законодателство директивата за дивите птици - Directive 79/409/EEC.

На базата на информацията, предоставена от България, Комисията направи извода, че страната ни се е провалила в хармонизирането на националното си законодателство с изискванията на най-стария европейски документ, свързан с опазването на природата...

В съобщението на ЕК се припомня, че ако няма адекватен отговор на тези т.нар. „първи писмени предупреждения", с други думи Letter of Formal Notice, по силата на чл. 226 от Договора за ЕС, Европейската комисия има право да реши да изпрати „последно писмено предупреждение" - или Reasoned Opinion до страната-членка, в случая - България, за неспазване на европейското законодателство. В последното писмено предупреждение се определя конкретна дата, до която страна-членка трябва да реагира на писмото. Обикновено този срок е двумесечен.

Нататък процедурата е Комисията да отнесе случая към съда.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.