Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-07-2007

ОПОЗИЦИЯТА ИСКА ОСТАВКАТА НА ПРЕЗИДЕНТА

Първанов да освободи поста си заради сътрудничеството си в ДС искат от Атака, ДСБ и ОДС.

Причината е, че вчера комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия публикува на сайта си списъка с имената на членове на президентската администрация от 1990 година насам, за които е установена принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. В този списък е и името на българския държавен глава - Георги Първанов, сътрудник на ДС с псевдоним Гоце.

В декларация на Парламентарната група на ОДС се заявява, че „е срамен фактът, че българският държавен глава е бил секретен сътрудник на комунистическите тайни служби и част от репресивния апарат, което е приел с готовност и разбиране след вербовъчна беседа". От ДСБ също подкрепят мотивите им.

В  декларацията на ДСБ се заявява още: "Държавна сигурност беше разпусната формално в началото на прехода, но не престана да съществува. Водещи офицери от тези структури запазиха основно влияние в преименуваната комунистическа партия. Те създадоха организираната престъпност и сивата икономика".

В предаването "Денят започва"  на Канал 1 на БНТ лидерът на ДСБ Иван Костов съобщи, че публикуваната папка "Гоце" е непълна и от нея липсват 36 страници, които според него са извадени от папката през март,  "няколко дни преди да се формира окончателно комисията по отварянето на досиетата".

"Всъщност той измами хората и най-почтено е в момента да си подаде оставката" добави бившият премиер. 

От ОДС пък определиха като срамен факта, че българският държавен глава е бил секретен сътрудник на комунистическите тайни служби и част от репресивния апарат. "Още по-срамен е фактът, че преди около една година президентът излъга публично, като отрече своята принадлежност към ДС", заяви Иван Сотиров, зам.-председател на ПГ на ОДС, съобщава Агенция "Фокус".

Според Павел Шопов от "Атака" скандалът с досието на държавния глава тепърва ще се разраства.  Той настоя да се узнае какво пише в липсващите 36 страници от досието му, за да се разбере цялата истина, предаде Дарик. Шопов поиска да бъде сменен председателят на комисията по досиетата, който обслужвал интересите на БСП - партията към която принадлежи. "Да се задейства процедурата по член 103, алинея 3 от Конституцията за отстраняването на президента" настоя от парламентарната трибуна заместник-председателят на парламентарната група на „Атака".

От своя страна представителите на управляващата тройна коалиция като обвиниха опозицията в липса на идеи и използване на случая за политически цели.

Председателят на ПГ на КБ Михаил Миков, цитиран от Фокус, каза, че Георги Първанов още преди президентските избори е изнесъл пред избирателите и обществото почтено фактите, които днес стават известни от работата на Комисията по досиетата. Според Михаил Миков искането за оставка на президента, с което се оспорва вотът на българските граждани, показва само едно - че опозицията не може да уважава българските институции, че опозицията не иска да се съобрази с вота и на президентските, и на европейските избори, и с политическите процеси, които се развиват в Европейска България.

Явно част от опозицията няма с какво да се занимава. Така лидерът на ДПС Ахмед Доган коментира искането на опозицията президента Георги Първанов да напусне поста си, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За нас този въпрос е деактуализиран отдавна", заяви Доган.

Вътрешният министър Румен Петков от своя страна пък обвини Комисията по досиетата в некоректност. Пред журналисти в Пазарджик той заяви, че от изнесените материали било "видно, че държавният глава е нямал личен ангажимент към Държавна сигурност".

Той каза още, че, ако няма разяснения относно досиетата и сътрудничеството, това не е коректно по отношение на изнасяната информация. "Нещата можеха да бъдат представени много по-директно и много по-ясно. Защото така хвърлени в общественото пространство, без да се направят необходимите разяснения, мисля, че просто не е най-коректно" допълни той.

По-рано през деня шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви пред БНР,  че има служители, които действително са работили в интерес на държавата, но други са работили в собствен или в двустранен интерес. По повод обявена информация, че президентът Първанов е бил сътрудник на бившата ДС, Костадинов каза: "Ние се уповаваме единствено на документацията, а тя дава едно усещане, че президентът е работил по едно единствено направление, за което е бил единствено привлечен. На основание на неговите професионални качества като специалист по този въпрос. Всичко друго може да се гадае."

Ако до 2-3 години не бе гласуван закона за досиетата и не бе сформирана комисията, можеше и нищо де не остане в тези папки, коментира пред Mediapool Евтим Костадинов.

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Глава четвърта

Чл. 103. (3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

НАЙ-МНОГО СА ХОРАТА ОТ ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ В ЕКИПА НА ПЪРВАНОВ, НА ВТОРО МЯСТО - ПРИ ЖЕЛЕВ, НА ТРЕТО - ПРИ СТОЯНОВ

АГЕНТИТЕ В ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ

АГЕНТИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТИТЕ

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.