Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-08-2007

БУШ И САРКОЗИ РАЗВИВАТ ОТНОШЕНИЯТА СИ

През почивните дни Джордж Буш и Никола Саркози се постараха на неформален обяд да поправят трудните отношения между френското и американското президентства, охладнели заради войната в Ирак, коментира „Индипендънт".

Голяма част от вниманието на френските медии не бе насочено към обяда от бургери и хот-дог, а от липсата на френската първа дама Сесилия Саркози, която се извини с настинало гърло.

Обядът в Кененбънкпорт бе първата лична среща между двамата президенти откакто Саркози бе избран през май. Срещата отбеляза възстановяването на приятелските лични отношения между американския и френския президенти, които бяха прекъснати от съпротивата на бившия френски лидер Жак Ширак срещу американската инвазия в Ирак през 2003г.

Преди да бъде избран, Саркози заяви, че не одобрява „арогантния" начин, по който Ширак се противопоставяше на американската политика в Ирак. Ръкостисканията и потупванията по гърба в събота обаче не са сигнал за отслабване на френската съпротива срещу американската политика в Ирак. Все пак те са важни за Саркози като важен знак, че ерата на Ширак е свършила, коментира „Индипендънт".

„Франция и САЩ са съюзници от почти 250 години. като видите на френския атлантически бряг, всички тези гробища с бели кръстове, това е напомняне за младите американци, които дойдоха да умрат за нас. В едно семейство може да има несъгласия, но то си остава семейство", заяви Саркози.

Още преди оттеглянето на Ширак, Париж и Вашингтон работят съвместно по редица въпроси, вариращи от Афганистан до Ливан. Срещата в Кенебънкпорт бе внимателно следена във Франция за значи, че Саркози не е толкова независимо настроен като предшественика си.

Бившият министър за Европа от социалистическата партия, Пиер Московиси заяви, че е много правилно от страна на Саркози да изгради добри отношения с Буш. „Въпреки това, това е президент, който е извършил огромен брой грешки и ще бъде сериозна грешка да завърже открито приятелство... Никола Саркози трябва да говори с него с голяма твърдост", заяви Московиси.

Социологическо проучване в неделя показа, че само една трета от французите биха искали много по-близки дипломатически отношения със САЩ. Същото проучване показва, че одобрението към Саркози остава на изключително високите 64%.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.