Europe.bg
  Начало - Предстоящо
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Предстоящо

  • A+
  • A-
14-05-2007

СРЕЩА НА ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР С ЕВРОКОМИСАР ФРАТИНИ

Петков и Велчев докладват на Фратини за скандала, пише вестник "Сега". 

Вътрешният министър Румен Петков и главният прокурор Борис Велчев отиват в понеделник в Брюксел за среща със зам.-шефа на Европейската комисия Франко Фратини. Визитата е по инициатива на българската страна, уточнява източник на БТА в Еврокомисията. Същия ден вечерта ще бъде дадена обща пресконференция.

Предполага се, че основната тема на разговорите ще е отправената към ЕК покана да изпрати съдебен експерт у нас, който да наблюдава разследването около корупционния скандал, който тръгна от разменени обвинения между министъра на икономиката Румен Овчаров и директора на националното следствие Ангел Александров.

Възможно е в Брюксел от нашите представители да се искат допълнителни разяснения около писмото покана за изпращане на съдебен експерт. То е адресирано до генералния секретар на комисията Катрин Дей. Говорителят на ЕК Марк Грей посочи ден по-рано, че от България ще се искат такива разяснения.

"Писмото е на английски език, в него има думи и изрази, чийто смисъл може да бъде приет по различни начини, и това предизвиква въпроси", заяви източникът от Еврокомисията.
В Брюксел бяха доста изненадани, когато в неделя след среща на Борис Велчев и премиера Сергей Станишев бе обявено, че София иска техен експерт да дойде и да се запознае с действията на следствените органи по скандала. Обвинител №1 и премиерът се мотивираха, че е "добре да покажем откритост, че вършим всичко професионално и в рамките на закона". Така и обществото ще има всички гаранции, че се "работи в правилната посока".

Още тогава от ЕК коментираха, че няма практика да се изпращат подобни експерти, и дори бе изтъкнато, че отговорността за разследването трябва да се поеме от институциите в София. Наложи се и Велчев, и Румен Петков да разясняват, че въпросният експерт нямало да участва в разследването. Главният прокурор заяви, че представителят на ЕК е поканен не за да бъде арбитър, а за да може Еврокомисията да се увери в компетентността и безпристрастността на българската прокуратура.

Междувременно обаче в медиите се промъкнаха намеци, че включването на евроексперт е особено важно, тъй като имало и "деликатен" момент, свързан с компрометиращи материали за български министри и високопоставен представител на ЕК. Според непотвърдена информация ставало дума за прословутите "снимки от Боровец", за които спомена шефът на следствието Ангел Александров. Първо той ги нарече "скандальозни", а после внезапно даде заден и обясни, че говорел за някакъв каталог на модна агенция.

Покрай въпросите и гадаенето за снимките Румен Петков обяви в парламента: "За мен е много непочтено да се правят импровизации на гърба на г-н Франко Фратини, на гърба на български политици".

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Национални стратегии
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Земеделие
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.