Europe.bg
  Начало - Предстоящо
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Предстоящо

  • A+
  • A-
17-05-2007

ДНЕВЕН РЕД НА СЛЕДВАЩАТА ПЛЕНАРНА СЕСИЯ НА ЕП

От 21 до 24 май се провежда следващата пленарна сесия на ЕП - ден след първите избори за евродепутати в България, подчертава пресслужбата на ЕП. Председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering ще открие пленарната сесия в 17,00 часа местно време в понеделник, 21 май.

Ето какво съобщи в аванс ЕП за предстоящата сесия:

Роуминг: споразумение на първо четене със Съвета и намаляване на цените след няколко месеца? Европейският парламент се очаква да обсъди и гласува следващата седмица законодателния доклад за намаляването на таксите за роуминга в ЕС. След четири кръга преговори на 15 май делегациите на ЕП и председателството на Съвета най-накрая постигнаха споразумение относно регламента за роуминга по обществени мобилни мрежи в Общността. Резултатът от това споразумение най-вероятно ще бъде приемане на първо четене на това законодателство и намаляване на цените на роуминга след няколко месеца. Комисията по промишлеността в ЕП ще гласува компромисния текст на 21 май в Страсбург, а на 23 май всички депутати ще гласуват законодателството.

Романо Проди и Ян Балкененде ще обсъдят с депутатите бъдещето на Европа. Депутатите ще изслушат италианския министър-председател Романо Проди във вторник от 15,00 часа и холандският премиер Ян Балкененде в сряда от 15.00 часа. Членовете на ЕП ще обсъдят с тях бъдещето на Конституционния договор.


ЕП ще гласува предложението за акцизните ставки за алкохола. ЕП ще гласува предложението на Комисията по икономическите и парични въпроси за премахване на минималните акцизни ставки за алкохолните напитки. Вместо тях членовете на парламентарната комисия предлагат държавите-членки да приемат кодекс на поведение с цел постигане на средни за ЕС ставки.

2015 г. : Чисти повърхностни води. Европейският парламент ще гласува на първо четене по процедурата за съвместно решение поредното законодателство, което цели подобряване качеството на водите. След усъвършенстване на изискванията за водите за къпане през 2005 г. и подпочвените води през 2006 г., Комисията по околната среда прие изменения, с които цели по-строги стандарти за качество в новата директива за повърхностните води.
 
Биоразнообразие. Депутатите ще разгледат доклад, в който се казва, че са необходими повече усилия за да се сложи край на намаляването на биоразнообразието в Европейския съюз до 2010 г. 52% от видовете сладководните риби, 42 % от дивите бозайници, 30% от земноводните животни и 800 растителни видове са застрашени от изчезване в Европа. 
 
ЕП предотврати ренационализацията на политиката за околната среда. ЕП ще гласува споразумението на Помирителния комитет между ЕП и Съвета на министрите относно финансовия инструмент „LIFE+" от 27 март. В първоначалния текст на законодателството Европейската комисия предложи 80% от финансирането да се делегира на държавите-членки. Съветът на министрите (държавите-членки) поискаха "непряко управление", при което ролята на ЕК се ограничава до одобряване на проекти, предложени от държавите-членки. Депутатите успяха да договорят клаузи, които да гарантират, че това делегирано управление няма да се превърне в "ренационализация" на политиката за околната среда.

Спиране на изкупуването на царевица? Европейският парламент ще гласува позицията си относно предложението на Европейската комисия за прекратяване от тази година на общностния режим за интервенция на пазара за царевица. Комисията по селското стопанство в ЕП гласува против това предложение, което според докладчика не е било преценено добре, не взима предвид възможните негативни последици върху пазара за царевица и засяга очакванията на производителите. Това решение има пряко значение за България, която произвежда голямо количество царевица. Предложението на ЕК до голяма степен е продиктувано от прогнозата, че с присъединяването на Унгария, България и Румъния наличността на царевица в ЕС значително ще се увеличи.

Обща селскостопанска политика: "да" на опростяването, но "не" на въвеждането на несъгласувани промени. Комисията по земеделието подкрепя предложението на ЕК за опростяване на ОСП чрез включването на съществуващите 21 Общи организации на пазара (Common Market Organisations или CMOs) в една. Обаче депутатите искат това решение да бъде "единствено акт за техническо опростяване" и да не въведе други реформи "през задната врата".

Зелена светлина за Дафне III. Европейският парламент ще гласува предложението на Комисията по правата на жените и равенството на половете да одобри на второ четене без изменения общата позиция на Съвета за програмата Дафне III. След неформални преговори с ЕП и Комисията, Съветът включи много от измененията на ЕП от първо четене в общата си позиция. Третата фаза на програмата покрива периода 2007 - 2013 г. и е с бюджет 116.85 млн. евро.
 
Призив за хармонизиране на целите на външната политика с желанията на гражданите. Европейският съюз трябва да хармонизира целите си в областта на външната политика с желанията на гражданите, се казва в доклад, приет от Комисията по външни работи, който ще бъде гласуван в Страсбург от целия Парламент. Текстът подчертава необходимостта от вътрешни действия, като например прилагане на някои мерки, предложени от Конституционния договор с цел единен европейски глас в международните въпроси.
 
Окончателно гласуване за правилата за биопродуктите? На 29-ти март членовете на ЕП гласуваха за по-стриктни правила за биопродуктите и призоваха максималния приемлив праг при случайно заразяване с ГМО да се намали до 0,1% генномодифицирано съдържание. Тогава те решиха да не приемат окончателната резолюция, което би сложило край на процедурата, защото ЕК отказва да даде правото за съвместно решение на Парламента по това законодателство. Това е причината, заради която докладът беше върнат в Комисията по земеделието за преразглеждане. След разговори с германското председателство докладът отново се връща в пленарна зала по време на следващата сесия.
 
Борба с организираната престъпност. Депутатите ще гласуват доклад по собствена инициатива относно разработването на стратегическа концепция за борба с организираната престъпност с докладчик Bill Newton Dunn (АЛДЕ, Великобритания). Членовете на Комисията по гражданските свободи предлагат на Съвета да продължи инициативата на австрийското председателство за "истинска архитектура на вътрешната сигурност".
 
Здравни услуги. Европейският парламент ще гласува доклад по собствена инициатива от Комисията по вътрешния пазар за последствията от изключването на здравните услуги от Директивата за услугите. Парламентарната комисия прие противоречиво изменение, което призовава за здравните услуги отново да бъдат включени в Директивата за услугите.
 
Достойни условия за труд за всички. За да осигурят достойни условия за труд за всички, държавите-членки и кандидат-членките трябва да ратифицират и приложат изцяло конвенциите на Международната организация на труда (МОТ). Това се твърди в доклад, който ще бъде гласуван в Страсбург.
 
Кашмир: подкрепа за двустранните разговори и за действия в защита на човешките права и демокрацията. Комисията  по външните работи приветства и насърчава двустранните разговори между Индия и Пакистан за намиране за разрешаване на конфликта в Кашмир. В същото време членовете на парламентарната комисия критикуват Пакистан за липсата на напредък при демократизирането и спазването на човешките права. 
 
Положението в Нигерия. Депутатите ще обсъдят положението в Нигерия във връзка с изборите там след изявления от Съвета и Комисията. Изборите в Нигерия не са покрили основните местни и международни стандарти за демократични избори според  делегацията на ЕС, която наблюдаваше изборите.
 
Доклади за международната търговия. Във вторник сутрин депутатите ще обсъдят няколко доклада за международната търговия. David MARTIN (ПЕС, Великобритания) ще представи доклада "Подпомагане на търговията от Европейския съюз", който е с акцент върху намаляване на бедността и насърчаване на атмосфера, която е благоприятна за предприемачеството и растежа.  Robert STURDY (EНП-ЕД, Великобритания) ще води дебата за споразуменията за икономическо партньорство с държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн.  Депутатите от Комисията по търговията призовават Комисията да осигури по-лесни условия за сключването на тези споразумения.
 
Нова иновационна стратегия за ЕС. Европейският съюз се нуждае от всеобхватна иновационна стратегия, която да увеличи конкуретноспособността му. Това се твърди в доклад на Комисията по промишлеността в доклад по собствена инициатива, който ще бъде гласуван от ЕП. Парламентарната комисия предлага реформа на европейския закон за патентите и данъчните ограничения за компаниите, които инвестират в изследвания и иновации, както и създаване на "региони на знание".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Национални стратегии
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Земеделие
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.