Europe.bg
  Начало - Тема на месеца
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Тема на месеца

  • A+
  • A-
23-03-2008

"Говори с Европа" през юни: Икономическия и социален комитет

Европейският икономически и социален комитет - „Тема на месеца” през юни 2008 година в информационно-комуникационната инициатива „Говори с Европа”.

Скъпи приятели, през юни - в първия истински летен месец на годината - ние, екипът на Портал ЕВРОПА, ще спрем вниманието ви на един принципен и на един "горещ", съвсем в съзвучие с повишените температури, сюжет: във връзка с половинвековния юбилей на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) ще ви запознаем с неговата структура, функции и правомощия; наред с това ще търсим продължение, отзвук, прогнози и коментари след ирландското "не" на референдума за Лисабонския договор.

Можем ли да комбинираме тези приоритети? Разбира се, че да! Още повече, че сме планирали онлайн-дискусия с наш представител в Европейския парламент и всички вие, нашите читатели, ще можете да задавате своите въпроси на нашия евродепутат, свързани с последствията за ЕС от отрицателния референдум в Ирландия. За да можете да се информирате предварително по темата, ви представяме (виж по-долу) в обобщен вид публикациите на Портал ЕВРОПА за референдума и за Лисабонския договор като цяло. Припомняме ви и най-важното за самия Договор от февруарската тема на "Говори с Европа".

Като цяло нашата цел през юни ще е да ви представим разбираеми подробности за консултативните органи на ЕС. Ще направим и интервю с български представител в ЕИСК - за да видим как България участва в работата на тази институция и по този начин да направим връзка и с предишната "Тема на месеца".

"Говори с Европа" дотук

Припомняме ви, че през май се спряхме на механизмите, по които страните-членки формулират своите позиции по важните за Европейския съюз въпроси, как ги защитават и съответно - спазват. Нашата майска "Тема на месеца" беше Участието на България в работата на европейските институции. Очертахме в частност ролята и фунциите на Съвета по европейски въпроси - СЕВ. Освен това през май - най-европейския месец на годината, връчихме официално наградите на нашите победители в конкурса за есе "Европа е равно на..." Направихме и интересна радиоигра "Познаваш ли ЕС?" по Радио "Фреш", в която също бяха присъдени атрактивни награди. И внимание, това съвсем не е всичко... Защото през май стартира и нашият фотоконкурс "България - европейска страна". Ако желаете да участвате, побързайте, тъй като крайният срок изтича на 6 юли.

През април "Тема на месеца" в "Говори с Европа" беше Европейската комисия, през март Европейският парламент. Той става много по-важен орган заради нарастващите му правомощия и влияние по силата на Лисабонския договор - както имахме възможност да дискутираме през февруари, отново в "Тема на месеца" - още преди да станат ясни резултатите от ирландския референдум по темата.

Какво ни предстои?

Преди да направим юлското и августовското издания на нашата инициатива, ще организираме дискусия по Програма "Хоризонт" на тема - трудовия пазар на ЕС. Очаквайте предаването в края на юни.

През юли Тема на месеца в "Говори с Европа" ще е План Д, умишлено е избран за нея точно месецът, в който очакваме доклада на Европейската комисия за напредъка на България. Ще потърсим заедно отговор на въпросите защо и как са ни необходими Демокрация, Диалог и Дебат... "Говори с Европа" ще научи младите хора как се вземат решения на ниво ЕС. Принципът на co-decision ще бъде основен акцент в предстоящата ни двудневна лятна информационно-обучителна среща, която ще се проведе на 11 и 12 юли във Варна.

Темата, по която младите хора - които ще влязат в ролята на еврокомисар, евродепутат и държавен глава - ще вземат европейско решение, ще е свързана с демографската политика, раждаемостта и насърчаването на семейните ценности. Срещата ни във Варна ще завърши с тематично радиопредаване по Програма "Хоризонт" от Радио Варна.

Хубавото е, че тази "ролева игра" няма да бъде само игра - предвиждаме да дадем възможност на всички желаещи да се запознаят подробно с практиката и теорията по темата чрез нашата интерактивна информационно-обучителна програма E-learning... Очаквайте подробности за нея много скоро.

Френският институт ще бъде наш партньор в провеждането на фотоконкурса "България - европейски страна" - и това не е случайно, причината е, че от юли започва Френското председателство на ЕС. Именно през юли ще бъдат обявени резултатите от това оспорвано състезание между майсторите на обектива, а наесен във Френския институт най-хубавите фотографии ще бъдат подредени в специална изложба, която ще завърши с церемония по връчването на наградите...

Огнян Бояджиев,
Главен редактор.
Инициативи на Портал ЕВРОПА
Предстоящо

Мненията, вестите, анализите и коментарите


Целите на инициативата "Говори с Европа" са:

- Активните граждани да познават и разбират по-добре как работят институциите на ЕС;
- Да се повиши познаването на начините, по които гражданите могат да участват в процеса на вземане на решения;
- Гражданите да се включат в пряк диалог с представителите на европейските институции;
- По-добра комуникация между гражданите и институциите.

Формите, по които това ще се осъществява, са:

- Специализирана актуална информация;
- Разяснителни публикации с база данни от ключови документи;
- Онлайн дебати с представители на европейските институции;
- Дискусионен форум: гражданите питат, представителите на институциите отговарят;
- Конкурси за есе и снимка;
- Публичен дебат за участието на българските институции в работата на европейските структури.

Както винаги обратната връзка е наш приоритет – не се колебайте да ни изпращате своите мнения, предложения, въпроси и коментари. Ползвайте редакционната ни електронна поща, както и формуляра за читателски коментари по-долу.

Инициатива на Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА."Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.

  
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.