Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-11-2007

РАБОТНАТА ПРОГРАМА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ - ВЕЧЕ И НА БЪЛГАРСКИ

Портал ЕВРОПА ви предлага пълния текст на законодателната и работна програма на Европейската комисия за 2008 година.

Във вторник евродепутатите обсъждат законодателната и работна програма на ЕК за 2008 година, която Комисията прие на 23.10.2007 г. В рамките на пленарния дебат в Страсбург днес, представянето на Програмата прави лично председателят на ЕК Жозе Барозо, според когото следващите 12 месеца са „от жизнена важност” за Европейския съюз – за, по думите му, „нашата бъдеща ефективност. За нашето място в света. За доверието на нашите граждани в способността ни да посрещнем очакванията им.”

РЕАКЦИИТЕ: Работна програма на Европейската комисия за 2008 г. в синхрон с приоритетите на ЕНП-ЕД. Подробностите вижте ТУК - в рубриката "Осемнайсетте" на Портал ЕВРОПА. 

 

Барозо

В уводното си изказване при дебата председателят на ЕК казва още, че законодателната и работна програма представлява и политическа програма на ЕК за 2008 г., тъй като определя главните инициативи и политики на изпълнителния орган на Европейския съюз. Барозо акцентира, че Работната програма за 2008 съдържа по-малък брой нови инициативи по политиките, както и 26 стратегически инициативи, групирани в 12 „пакета” за едногодишен период; плюс 61 приоритетни инициативи, групирани в 49 „пакета” за период от 12-18 месеца. „Ще концентрираме инициативите ни в пет сфери, които са от пряко значение за всеки в Европа – растеж и работни места, устойчива Европа, управление на миграцията, поставяне на гражданина на първо място и на Европа като световен партньор”, казва Барозо пред евродепутатите. Той допълва – „Тясното сътрудничество между институциите и страните-членки ще бъде основополагащо за реализиране на целите ни.”

По думите на председателя на Комисията, в Работната програма са включени и комуникационните приоритети. В тази област обаче има новост – ЕК предлага редица от тези приоритети на другите евроинституции, така че Комисията да може да работи съвместно с тях за популяризирането им. Според Барозо целта е адаптиране на комуникацията така, че тя да е релевантна на различните комуникационни нужди в различните части на ЕС.

„Комисията очаква с нетърпение жив и ползотворен дебат, който отразява стратегическите измерения на Работната програма на ЕК, както и силни политически послания към европейските граждани” – завършва Барозо.


С текста можете да се запознаете в рубриката "Библиотека" на Портал ЕВРОПА тук.

Наред със самата Програма, в края на документа можете да видите и съответните приложения. Например, списъкът на приоритетните и стратегически инициативи, списък с инициативите за опростяване и списък на оттеглените предложения, които чакат да бъдат разгледани. В приложенията също така са описани приоритетите за комуникация за 2008 година.

Както Портал ЕВРОПА вече е съобщавал, сред приоритетите на ЕК за 2008 година са икономическият растеж и трудовата заетост, устойчива Европа, интегриран подход към миграцията, поставяне на гражданите в центъра на европейския проект чрез различни инициативи, утвърждаване на Европа като световен партньор, част от което е Европейската политика за съседство.

Сред целите, които си поставя ЕК за следващата година, са по-добро законотворчество, опростяване, кодифициране, оттегляне и измерване на административните разходи. Повишаването на осведомеността на гражданите на ЕС за Европа също е акцент в годишната програма на Комисията.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.