Europe.bg
  Начало - Парламент - Европейският парламент
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Европейският парламент

  • A+
  • A-
18-03-2008

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ОТБЕЛЯЗА 50-ГОДИШНИНАТА СИ В СТРАСБУРГ

Европейският парламент отбеляза с тържествена церемония и концерт на младежкия оркестър на ЕС 50-годишнината си на пленарното заседание на парламента на 12 март 2008 г. в Страсбург. Сред гостите бяха председателите на Европейския съвет г-н Янез Янша и на Комисията г-н Жозе Мануел Барозо, бивши председатели на Парламента, както и представители на националните парламенти на страните-членки и на други институции. Зам.-председателят на Народното събрание г-жа Камелия Касабова представляваше българския парламент.
 
Първото заседание на Европейската парламентарна асамблея се провежда на 19 март 1958 г. в Страсбург. Асамблеята има 142 членове, които са излъчени от националните парламенти на страните-членки и в нея се говори на четири езика. Днес, 50 години по-късно, в Европейския парламент заседават 785 членове, а официалните езици са 23.
 
Председателят на Европейския парламент г-н Ханс-Герт Пьотеринг приветства с добре дошли всички гости и депутати, които присъстваха на церемонията.
 
Той припомни как стъпка по стъпка Европейският парламент се е борил да си осигури повече и повече правомощия, осъзнал е собствената си важност и днес е достоен за името си.
 
"Днес ние наброяваме 785 членове от 27 европейски нации; представляваме над 150 национални политически партии; имаме законодателни и бюджетни правомощия на равна нога със Съвета на министрите; упражняваме контрол върху Европейската комисия и избираме нейния председател; ние сме представители на близо 500 милиона европейски граждани; отразяваме всички политически тенденции в Европейския съюз и станахме ключов участник в европейската политика", каза той.
 
"Договорът от Лисабон ще увеличи нашите правомощия. В бъдеще решения по важни въпроси, които засягат нашите граждани ще могат да бъдат взимани само, ако Европейският парламент даде съгласието си," каза председателят на ЕП относно новия договор. Заедно с Хартата договорът ще има важна роля за демокрацията и парламентаризма в ЕС, добави той.
 
Г-н Ханс-Герт Пьотеринг каза, че сътрудничеството на Европейския парламент с националните парламенти е особено важно. "В бъдеще трябва да направим необходимото да запазим това сътрудничество", подчерта той.
 
Председателят на Европейския съвет г-н Янез Янша поздрави Парламента за активната му роля, благодари за приноса му в развитието на Европейския съюз през последните пет десетилетия и пожела нови идеи, постоянство и успехи да укрепват европейските ценности и демокрация. Също така през следващите 50 години Европейският парламент като "храм на европейските ценности да има още по-големи успехи."
 
Председателят на Комисията г-н Жозе Мануел Барозо подчерта, че институционалният триъгълник на ЕС е уникален модел, който е доказал своята жизненост и солидност през последните 50 години, адаптирайки се толкова добре към огромното разширяване на правомощията на Съюза и динамиката на географското му разширяване. Конструктивното партньорство между институциите е от съществено значение, каза той и поздрави Парламента за работата му за Европа и приноса му във всички аспекти в живота на европейските граждани в това конструктивно партньорство.
 
След това младежкият оркестър на Европейския съюз изпълни концерт в пленарна зала, който завърши с изпълнение на Химна на Европа - "Одата на радостта".


Европейският парламент
Комисии


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.