Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-03-2008

КАКВО СЪОБЩИ МИНИСТЪР ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА В ONLINE-ДИСКУСИЯТА НА ПОРТАЛ ЕВРОПА

Правителството не би трябвало да има колебание да стигне докрай, на базата обаче на достоверни факти и информация – така коментира министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова развитие на скандала около МВР. Недопустимо е изнасянето на специализирана информация от институциите за сигурност, заяви Грънчарова по време на онлайн-дискусия с читателите на Портал ЕВРОПА www.europe.bg тази сутрин. Тя допълни: „Не ми харесва това, което се случва. Не ми харесва как генерали дни наред по медиите се обясняват кой какво направил, не направил, кой кого сменил. Не ми харесва, че това се случва няколко месеца преди доклада на ЕК.”

Същевременно министърът смята, че е малко вероятно да се прибегне до налагане на предпазна клауза спрямо България в юнския доклад на ЕК. По думите й, временното спиране на финансови потоци е далеч по-успешен механизъм за справяне с корупционни практики, отколкото задействането на предпазна клауза.

Би било много важно директорът на ОЛАФ да направи посещение в България и да проведе среща на най-високо политическо ниво; доколкото ми е известно, такава покана вече е отправена от българския министър-председател, съобщи министър Гергана Грънчарова в онлайн-дискусията. По думите й непосредствено след това посещение „ще се стартират конкретни мерки. Част от тях са свързани с позиционирането на АФКОС - звеното, което пряко контактува с ОЛАФ. През 2003 г., незнайно защо, то е разположено в структурата на МВР. Далеч повече са аргументите в полза на негово присъствие в Министерството на финансите или в ДАНС. Това е решение, което предстои” – каза още тя.

По темата за проблемите с предприсъединителните средства, министър Грънчарова посочи, че ако всичко „е перфектно” с изпращането на отговорите на съответните запитвания на ЕК, както и с предприемането на корективни действия в срок, би трябвало в края на април да очакваме „добри новини” относно спрените средства. Тя приветства факта, че всички бенефициенти по САПАРД са вече обнародвани в интернет и посочи, че това е трябвало да се случи по-рано. Гергана Грънчарова каза, че е убедена, че няма как въпросът за европейските средства да не бъде засегнат по време на предстоящото посещение у нас на председателя на Европейската комисия Жозе Барозо. „За мен ще е много важно да четем добре това, което той ще направи като послание”, посочи тя. На читателски въпрос какво очаква да произтече от посещението на Барозо в България, министър Грънчарова отговори: Ще ми се да коментирам резултати, а не очаквания...”

Много от читателите на Портал ЕВРОПА задаваха въпроса за евентуалната номинация на Симеон Сакскобургготски за пръв председател на Европейския съвет. Министър Гергана Грънчарова поясни, че има разлика между неформално и официално обсъждане на кандидатури за този пост, който се въвежда с влизането в сила на Договора от Лисабон. Според нея в момента на дневен ред е успешното ратифициране на Договора, след което на дневен ред ще е изборът на председател на ЕС. „Не мога да се примиря с липсата на самочувствие, че българин може да оглави ЕС, да оглави НАТО, да застане начело на Съда в Люксембург, ЕЦБ, ОЛАФ... Като че ли винаги сме се чувствали комфортно в тесните пространства, в разсъжденията за миналото, не за бъдещето” – каза Грънчарова в онлай-чата на Портал ЕВРОПА.

В отговор на читателски въпроси за случая с подалия оставка зам.-министър на външните работи Феим Чаушев, Гергана Грънчарова посочи, че имиджът на страната ни се гради благодарение на спазването на законите, чрез функциониращите институции и с прозрачни процедури. „Това включва и да се научим да носим отговорност - включително лична! Европа не е наш морален надзорник. Няма нужда да ходим далече, за да определяме кое в политиката е престижно и кое не” – заключи тя.


Пълния текст на дискусията, в която стана дума също така за Косово, Западните Балкани, Турция, глобалното затопляне, перспективите пред младите учени и процедурите за подготовка на европроекти, можете да видите ТУК – в рубриката „Събития” на Портал ЕВРОПА.

Редакцията благодари на министъра по европейските въпроси г-жа Грънчарова и нейния екип: за отзивчивостта за проведения онлайн-разговор, както и за поетия ангажимент да бъде отговорено на читателските въпроси, за които не остана време днес.
 
Дискусията е част от "Говори с Европа". Информационно-комуникационната инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики "Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.