Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
29-03-2008

РАДИОПРЕДАВАНЕ: ЗА ЕФЕКТИВНОСТТА И ПРОЗРАЧНОСТТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Audio
Изисква JavaScript и Adobe Flash Player.

Аудиозапис от предаването „Събота 150” на Програма „Хоризонт”, излъчено на 29.03.2008 г. в рамките на инициативата „Говори с Европа”, в която медиен партньор на Портал ЕВРОПА е БНР.

Радио-дискусия, посветена на функционирането на Европейския парламент, бе излъчена днес по Програма „Хоризонт” на БНР между 11.10 и 11.30 часа.

Ефективно ли функционира Европейският парламент днес, предвид ниското доверие на гражданите в него, и как той ще бъде по-действен и по-прозрачен в новия си мандат, започващ през 2009 г.? Това бе основната тема на рубриката, изготвена със съдействието на Центъра за модернизиране на политики.

Припомняме, че Европейският парламент е "Тема на месеца" за март на Портал ЕВРОПА.  


Първа част

Тон на този разговор бе поставен с актуално интервю, свързано с предстоящо в София събитие с международно участие. 

Евродепутатът Греъм Уотсън, председател на политическата група на АЛДЕ – Алианс на либералите и демократите в ЕП, в интервю пред кореспондента на БНР Диана Чепишева в Брюксел: ден преди да пристигне в България за участие в организирана от АЛДЕ конференция, посветена на Лисабонския договор – подобна на тази, която Портал ЕВРОПА проведе още на 29 февруари.

Припомняме, че в АЛДЕ членуват две от трите управляващи в България партии: ДПС и НДСВ.

Макар че е известен с положителното си отношение към България, Греъм Уотсън „... този път не крие разочарованието си от липсата на достатъчно бързи и убедителни резултати в борбата с корупцията”, коментира водещият Никола Миладинов.

След еуфорията от присъединяването, България преминава през труден период – както и други предишни новоприсъединили се държави към ЕС. „Никой не се съмнява, че България все още върви в правилната посока, но това, което всички очакват от нея, е да преоткрие част от първоначалната енергия, която искаше.”

Темпото на промяната е намаляло. Дълг на правителството ви е да го запази, заявява Греъм Уотсън. По думите му в трите партии от коалицията у нас, най-вече в БСП, се водела битка между тези, които искат да правят реформи, и тези, „...които не са дотам ентусиазирани”...


Втора част

Как ЕП ще бъде по-действен и по-прозрачен през новия му мандат? Гледна точка на Пол ван Буитенен, холандски евродепутат от Групата на Зелените, който е един от преките участници в разкриването на скандала с евродепутати, които са злоупотребявали с пари за наемане на помощен персонал. ОЛАФ разследва случая – как ще се отрази това на авторитета на ЕП? - попитаха по "Хоризонт".

ЕП все още може да докаже на гласоподавателите, че може „да прочисти системата”. С новите им правомощия в предстоящия мандат, евродепутатите биха могли да предотвратят подобни злоупотреби, смята ван Буитенен. Той обаче допълва, че в момента колегите му реагират „като кучето на Павлов” на неговите разкрития, което по преценката му ще има негативен ефект върху предстоящите догодина избори за ЕП.

Според холандския евродепутат, Лисабонският договор има редица слабости и не е сигурно, че прозрачността и отчетността на ЕП ще се повишат единствено чрез този договор. „В много национални парламенти стандартите са по-високи, отколкото в Европейския”, казва ван Буитенен и призовава външни одитори да контролират разходването на средствата, „за да не се изкушават евродепутатите”, а договорите с техните сътрудници да се сключват от администрацията на ЕП.


Трета част

Темата за ефективността на ЕП продължава с разговор с българския евродепутат Биляна Раева (АЛДЕ-НДСВ).

Проблемът за ефективността и отчетността в работата на евродепутатите вече е предложен за решение, смята г-жа Раева, визирайки предвидените в Лисабонския договор реформи. Тя припомня, че вече е открила 10 информационни офиса в цялата страна, за да бъде Европа по-близка до всички граждани в България. Около 15 000 евро месечно се отпускат за асистенти, а по 4 000 евро на месец за поддръжката на информационните офиси; за 20 души, работещи в 10-е центрове на Биляна Раева, може да се направи елементарна сметка какъв е общият разход, казва тя пред „Хоризонт”. „Спазват се всички правила и разходите се отчитат точно”, допълва Биляна Раева.

Като конкретен пример от ползите от Лисабонския договор, г-жа Раева посочва 8-седмичния срок, в който националните парламенти могат да се произнесат по определен проектозакон, примерно в сферата на здравеопазването и свободното движение на медицински работници. Така мнението на държавите-членки ще се чува по-добре и ще се зачита, преди ЕП да е гласувал въпросния нов закон, пояснява Биляна Раева.

Разговорът с нея продължава на тема националните каузи, зад които застават всички евродепутати от съответната държава-член, и същевременно принадлежността на всеки член на ЕП към определена политическата група. По думите й, и националната, и политическата кауза могат да бъдат защитавани в зависимост от обсъждания в ЕП въпрос.

Евродепутатът от ПЕС – БСП Евгени Кирилов не се включи в предаването „Събота 150”, въпреки че имаше предварителна уговорка и за негово участие в тази дискусия.


Всички ваши мнения, въпроси, предложения и реакции очакваме на електронните пощи info@europe.bg и sabota150@bnr.bg. Диалогът продължава на Портал ЕВРОПА в рамките на проекта на Европейската комисия „План Д” за демокрация, диалог и дебат.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.