Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
29-03-2008

ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ЗА МОНИТОРИНГ НА ФИНАНСИРАНЕТО В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СЕКТОР ИНИЦИИРА ЕВРОДЕПУТАТЪТ ПЕТЯ СТАВРЕВА

Портал ЕВРОПА участва в създадения в събота Обществен съвет за мониторинг върху оползотворяването на средства от европейските фондове за българското селско стопанство.

Идеята се реализира по инициатива на българския евродепутат Петя Ставрева - член на Комисията по земеделие в ЕП. В съвета участват представители на граждански и браншови организации, експерти и медии. Идеята е да има повече светлина върху начина, по който се изразходват националните и европейски средства в земеделието.

Цел на Обществения съвет e не само да приема и проследява ефекта от подадените сигнали за нередности, но и да осигури публичност на добрите практики при работата с европейски средства в земеделието. Съветът ще осъществява граждански, а не административен контрол, подчерта Петя Ставрева пред журналисти след първата среща на учредителите.

Сред тях са Асоциацията "Прозрачност без граници" и Портал ЕВРОПА, които получават сигнали за евентуални нередности в тази сфера - чрез електронната поща, телефонни обаждания или лични срещи с граждани. Сигнали за тревожни случаи се получават също в приемната на г-жа Ставрева в Пазарджик, както и на нейната интернет-страница. 

 
 
"Необходим е обществен мониторинг върху усвояването на средствата от европейските фондове в аграрния сектор. Голямата цел е изграждането на механизми за обществен контрол и широк достъп до информация за изразходването на средствата от европейските фондове за земеделие, за реализацията на проектите и за добрите практики в този сектор. Общественият съвет няма да бъде формална институция, а гражданска структура, която ще обедини усилията на всички, които искат да гарантират, че поредният шанс за развитие на България няма да бъде пропилян заради корупция, злоупотреби и лошо управление" - е написала Петя Ставрева на своя сайт.

България може да получи близо три милиарда евро до 2013 г. от еврофондовете за развитие на своето селско стопанство. Системното наблюдение, което Общественият съвет желае да прави, би могло да изиграе превантивна роля срещу потенциални злоупотреби, подобни на тези по САПАРД.

На първата среща бе решено Общественият съвет да бъде отворена структура. До следващото заседание след месец ще станат ясни и механизмите, по които той ще работи.

Повече подробности можете да прочетете тук.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.