Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
03-04-2008

ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ И ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ИМАТ РАЗЛИЧНИ РАЗБИРАНИЯ ЗА ПРОЗРАЧНОСТ: БРЮКСЕЛ ДАВА, СОФИЯ НЕ ДАВА

Портал ЕВРОПА представя пореден, но не последен епизод от тайната (?) кореспонденция между Европейската комисия и българските власти – този път за злоупотребите по САПАРД.

На фона на уверенията на българското правителство, че диалогът с Европейската комисия за управлението на европейските пари става все по-прозрачен, нашият екип осъществи един

експеримент с предизвестен резултат

Изпратихме еднотипни официални запитвания до София и до Брюксел с молба да ни бъде предоставено копие от оригиналното писмо, с което генералният директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони” Жан-Люк Демарти предупреди в началото на март националния ръководител Димитър Ивановски за спирането на парите по САПАРД заради разследванията на ОЛАФ.

Поводът беше публичното разкритие на народния представител Яне Янев, че на 6 март Демарти е уведомил с писмо зам.-министъра на земеделието Димитър Пейчев за спирането на плащанията по САПАРД. Янев показа в кулоарите на парламента превод на писмото, от което се разбра, че ден по-рано – на 5 март – Дематри е писал и на финансовия зам.-министър Димитър Ивановски, който е национален ръководител на помощта.

Журналистът от Портал ЕВРОПА Николай Карамихов изпрати запитване до Европейската комисия, в което помоли да му бъде изпратено копие от оригиналното писмо. Той мотивира искането си с това, че обстоятелствата около управлението на средствата на европейския данъкоплатец в България като държава-член са от значим обществен интерес. По-късно Николай Карамихов внесе и в българското Министерство на финансите – институцията, която отговаря за това у нас – същото официално искане, оформено по Закона за достъп до обществена информация. Не закъсняха и

отговорите

Брюксел каза – „Приложено ви изпращаме копия от документите, като се надяваме, че те ще отговорят на вашите нужди.” София каза – „Реших: Отказвам предоставяне на достъп до исканата информация.” Подпис – министър Пламен Орешарски.

Брюксел

Ето какво по-точно съдържат

Писмата на Демарти до Ивановски и до Пейчев

Първото писмо: Демарти – Ивановски ВИЖТЕ ТУК ПОВЕЧЕ

На 5 март шефът на ГД „Земеделие” в ЕК Жан-Люк Демарти информира заместника на Пламен Орешарски за спирането на финансовата подкрепа по Програма САПАРД за България. Писмото е пратено и до дипломатическата ни мисия в ЕС с настояване да бъде бързо предадено на получателя Ивановски, който отговаря за помощта в България. Копие получава и шефът на ОЛАФ г-н Брюнер.

голям размер
„Драги господин Ивановски, ГД „Земеделие” бе информирана от ОЛАФ за увеличаващ се брой нови случаи на подозрения за измами по Мярка 2. През 2006 г. ОЛАФ вече започна външно разследване на предполагаеми злоупотреби с оборудване за месопреработка, финансирано по САПАРД. С писмо № 35028 от 22 декември 2006 г., аз ви помолих да изключите от бъдещи искания към Комисията за изплащане на всички разходи, осъществени във връзка с този случай, докато ОЛАФ не определи размерите на тези предполагаеми злоупотреби. Вярвам, че сте се съобразили с това в съответствие с вашето заявление, съдържащо се във всички апликации за плащания, правени оттогава” – пише Жан-Люк Демарти.

Апликация за плащане представлява нещо като формуляр, в който текущо се иска от изпълнителния орган на ЕС да покрива разходи, направени по определена програма.

Писмото продължава: „На базата на тази нова информация стигнах до извода, че съществува висока степен на риск, евро фондовете да бъдат неправомерно изплащани за по-голям брой проекти по тази мярка, отколкото предполагах отначало. Следователно ще ви помоля сега да изключите всички допълнителни разходи, направени по мярка 2 „Подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти", от бъдещи апликации до Комисията за изплащане на средства – докато не получим информацията, необходима за изясняване на обстоятелствата по текущите разследвания, отнасящи се до споменатите апликации за плащане.”

голям размер
„Междувременно бих ви помолил да сте особено бдителен, за да бъде сигурно, че контролът върху плащанията се осъществява от Агенция САПАРД в пълно съответствие с акредитационните процедури” – пише Демарти и заявява, че това не се отнася само до Мярка 2, „...а до всички мерки, за които сме ви поверили управлението. В този контекст искам да припомня отговорностите на Националния ръководител към задълженията на Агенция САПАРД...”

Жан-Люк Демарти изисква от заместника на Пламен Орешарски да се уреди среща между него и експертите на ЕК Мортесен и Ваянос, за да обсъдят „положението с усвояемостта през 2008 г.” като последна година, през която САПАРД действа за България.

Второто писмо: Демарти – Пейчев ВИЖТЕ ТУК ПОВЕЧЕ

Ден по-късно, на 6 март, Жан-Люк Дематри и до Димитър Пейчев, заместника на агро-министъра Нихат Кабил, с което го уведомява за предстоящата (тогава) мисия в България на представители на ЕК във връзка със срещата на Комитета за наблюдение на САПАРД (10-11 март).

„Заради сериозните проблеми с усвояването на средства по САПАРД, регистрирани през миналата година, както и предвид значителните суми, които остават да бъдат усвоени тази година преди приключването на програмата, а също и заради подновените разследвания на случаи на измами по Мярка 2, аз смятам, че ще е подходящо представителите на ГД „Земеделие” да обсъдят тези въпроси в дълбочина със съответните български власти по време на тяхната мисия” – пише Демарти.

голям размер
Той настоява в частност да бъдат „дискутирани по подходящ начин” две теми: „да си изясним становищата” и „да се подготвим да ги представим и да ги обсъждаме по време на Комитета за наблюдение”. Второ, да има специална среща с участието на висши служители от Агенция САПАРД и Националния Фонд, за да се дискутира положението с усвояемостта на парите през 2008 г., така че „да се изработи възможно най-бързо реалистична прогноза за остатъка от годината”.

Писмото до Димитър Пейчев е с копие до Силвия Инджова, директор на дирекция Национален Фонд в МФ и заместник – национален ръководител.

София

Ето и с какви мотиви ВИЖТЕ ТУК министърът на финансите Пламен

Орешарски отказа да покаже заветните документи

голям размер
на журналиста от Портал ЕВРОПА: „Достъпът до служебна обществена информация може да бъде ограничен, когато тя е свързана с оперативната подготовка на актовете на органите и няма самостоятелно значение...”

И по-нататък: „Исканият от Вас достъп до служебна обществена информация... е свързан с предоставяне на копия от писма на Европейската комисия до г-н Димитър Ивановски – заместник-министър на финансите, който е ограничен (достъпът – бел.ред.), тъй като същите нямат самостоятелно значение, а представляват част от оперативната подготовка за предприемане на мерки за подобряване изпълнението на процедурите по предприсъединителните инструменти на ЕС ФАР и САПАРД.”

голям размер
Министър Пламен Орешарски информира журналиста Николай Карамихов, че „... част от мерките, предприети в тази връзка, са оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите”.

Коментар

Позовавайки се на разпоредби от Закона за достъп до обществена информация, министър Пламен Орешарски отказва на журналиста от Портал ЕВРОПА достъп до документите и го съветва да потърси в интернет.

Позовавайки се на обществения интерес, Европейската комисия се съгласява да предостави документите. Съгласието си ЕК мотивира с Регламент 1049/2001, отнасящ се до обществения достъп до документи на ЕП, Съвета и ЕК.

В писмото на Брюксел се говори за „сериозни проблеми с усвояването на средства по САПАРД”. Според Орешарски, поисканото от нас писмо „няма самостоятелно значение”.

„Реших: отказвам на г-н Николай Карамихов предоставяне на достъп”, пише Орешарски, а Европейската комисия пише: „Уважаеми господине, благодарим Ви за вашето писмо...” и да предоставя поисканите документи.

Това, което Брюксел нарича „увеличаващ се брой нови случаи на подозрения за измами”, за София означава „част от оперативната подготовка за предприемане на мерки за подобряване изпълнението на процедурите”.

Както българският фолклор заключава, „Царят дава, пъдарят не дава”.

Междувременно на 2 април вестник „Труд” разкри ново писмо: на Волфганг Бручер, директор в ГД „Земеделие” на ЕК, до изпълнителния директор на Фонд „Земеделие” Димитър Тадаръков. От писмото с дата 31 март става ясно, че Еврокомисията поставя под 12-месечно наблюдение работата на Разплащателната агенция и е възможно да спре парите за земеделието, ако агенцията не коригира четири конкретни пропуска. Вестникът извежда: „Брюксел се заканва да спре частично или изцяло парите за земеделието, ако не бъдат отстранени „сериозните слабости” в Разплащателната агенция, ръководена от министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил.”

Драги читателю, а от кого да поискаме писмото от 31 март?



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.