Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
13-04-2008

ТЕСТЪТ „ПОЗНАВАШ ЛИ ЕС?” И РЕАКЦИИТЕ НА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОРТАЛ ЕВРОПА

Редакцията обобщава впечатленията си от читателските реакции досега при попълването на интерактивната познавателна викторина за Европейския съюз.

Предстои нов конкурс - за фотография на тема "Европейски съюз"...
“Познаваш ли ЕС?” е част от информационно-комуникационната инициатива „Говори с Европа”, осъществявана от Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.

Целта на on line теста “Познаваш ли ЕС” е да предостави възможност на читателите и приятелите на Портал ЕВРОПА да проверят своите знания за Европейския съюз по интересен и забавен начин. Той е анонимен и не се получават точки, а любопитна и интересна информация при всеки отговор. Компютърът веднага показва дали отговорът е верен или грешен, така че всеки, който го попълва, да може да се ориентира в своите познания.

Въпросите са общо 27 като причината за това разбира се е броят понастоящем на държавите-членки на ЕС.

Въпросите са подбрани така, че да обхващат всички европейски теми: география, история, бъдеще, институции, факти и данни. Тестът продължава да бъде активен и винаги ще имате възможност да пробвате знанията си за Европа от тук.
На откриването на Европейските информационни центрове Europe Direct в София и Долна Митрополия, на които Портал ЕВРОПА е партньор, част от въпросите на теста “Познаваш ли ЕС?” бяха зададени и на гостите на събитията. Най-голям ентусиазъм това предизвика сред децата, учениците и студентите, а най-много верни отговори регистрирахме на онези въпроси, които се отнасят го географските особености на нашия континент, както и за най-новата история на ЕС: събитията от последните години, към които и България е особено съпричастна. По-слаба познаваемост на тематиката бе демонстрирана спрямо правомощията и същността на европейските институции.

Въпреки че попълването на теста става абсолютно анонимно, екипът на Портал ЕВРОПА получи множество писма на редакционната поща info@europe.bg, в които се съдържат мнения, предложения, учудвания и дори критики към въпросите.

Коментарите на нашите читатели са съсредоточени около три ключови теми. Особен интерес е предизвикал отговорът на 15 въпрос: „Кой от следните езици НЕ е сред първите официални езици на ЕО?” Отговор – английският.

Дори получихме email от Валери Константинов, 28 г. София, който гласи: „Redakciata, shto lujete horata che angl. ne e oficialen ezik…?” Поради многото писма свързани с този въпрос, в тази статия даваме правилния отговор с кратко пояснение по темата.

Първите официални езици на ЕО са френски, немски, италиански и холандски. Великобритания се присъединява към Европейските общности през 1973 година, а следващата държава-членка, в която английският е официален език – Малта, се присъединява чак през 2004 г.

Другите два въпроса от нашия интерактивен познавателен тест, предизвикали затруднение, са свързани с Европейската комисия: „Колко жени комисари е имала Великобритания?” и „Какъв тип документ НЕ издава ЕК?”

Ние вярваме, че именно през април всички любознателни читатели ще научат повече по тези въпроси, тъй като „Темата на месеца” на инициативата ни „Говори с Европа” е именно Европейската комисия.

Радостен е фактът, че нашите читатели не изпитват никакво затруднение при отговорите на въпросите, свързани с Лисабонския договор и Европейския парламент. Припомняме ви, че това бяха и първите две теми, с които инициативата “Говори с Европа” стартира. Дори за 17-тия въпрос („Може ли французин да стане общински съветник в България?”) получихме email от Гергана Христова от Монтана, пенсионер, който публикуваме със задоволство: “Портал ЕВРОПА, защо само за общинските съветници сте питали? Трябваше и за евродепутатите да питате, дали могат да бъдат избрани. Аз от вашата рубрика за Европарламента знам, че могат!”.

Инициативата “Говори с Европа” продължава с темата “Европейската комисия”. Нашият екип искрено се надява, че след разяснителната кампания и за тази европейска институция, всички приятели и читатели ще бъдат още по-наясно какво и как прави Комисията, и по този начин ще бъдат с още една крачка по-близо до Европа.
 
През април в рамките на "Говори с Европа" ще бъде обявен и нов конкурс за малки и големи, професионални и любители - фотографи: фотоконкурс за хубава снимка на тема "България - Европейски съюз". Очаквайте до дни повече подробности по темата на конкурса, както и условията за участие в него.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.