Europe.bg
  Начало - Портал ЕВРОПА представя
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Портал ЕВРОПА представя

  • A+
  • A-

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ – ВЛИЯНИЯТА

Четвърта разяснителна публикация на екипа на Портал ЕВРОПА в рамките на едноименната „Тема на месеца” за април 2008 г. от информационно-комуникационната инициатива „Говори с Европа”.
 
Припомняме, че в първата част на тази статия разгледахме общите характеристики на ЕК като изпълнителен орган на Европейския съюз, а във втората – нейните настоящи правомощия и начин на функциониране. В третата част се спряхме на това, което се променя в Европейската комисия след влизането в сила на Лисабонския договор и реформите, които произтичат от него.

Тук, в четвъртата и заключителна част на тази серия, екипът на Портал ЕВРОПА се спира върху дейността на лобистите.

ЕК, също както Европейският парламент взимат решения под силното влияние на лобистите. Според скорошно изследване 10 000 – 15 000 лобисти работят в Брюксел, а 70% от тях представляват интересите на индустрията и бизнеса.

Комисията е изправена пред сериозен натиск от страна на ЕП и гражданския сектор „да освети“ дейността на лобистите, да състави списък на всички лобисти и организациите, за които те работят. Това е замисълът на инициативата за прозрачност – или Transperancy Initiative, която се осъществява под ръководството на еврокомисаря Сийм Калас, отговарящ за административните въпроси, одита и противодействието на корупцията.

Инициативата е обявена през 2005 г. от комисар Калас със следната цел: “Хората имат право да знаят кои са лобистите, какво правят и кого представляват”. На 3 май 2006 г. Европейската комисия обнародва т. нар. Зелена книга по Инициативата за прозрачност в Европа - Green Paper on a European Transparency Initiative. Консултативният период приключи на 31 август 2006-а. В рамките на проекта се подготвя законодателна база за регистър на лобистите и Кодекс за поведение на служителите на европейските институции - Code of Good Administrative Behaviour. В него се определят правилата за общуване на еврочиновниците с лобистите и бизнеса.

В началото на 2008 г. Алиансът от неправителствени организации Alter – EU протестира, че подготвеният вариант на регистър на лобистите ще съдържа само имената на организациите, но не и имената на експертите, и второ, комисар Калас предлага този регистър да не бъде задължителен. Това противоречи на идеята на НПО за гарантиране прозрачността на взимане на решения от европейските институции, особено по отношение на избор на членове на експертни групи. Alter – EU заплаши и да оттегли подкрепата си за инициативата на ЕК, ако тя не се промени.

В края на март Комисията по конституционни въпроси на ЕП одобри с голямо мнозинство нови правила за работата на лобитата и групите за натиск, които търсят контакт с институциите на ЕС. Правилата ще засегнат дейността на над 5 000 лобисти. Докладът бе подготвен от вече бившия евродепутат и настоящ министър на външните работи на Финландия Александър Стуб /ЕНП-ЕД/.

ЕП гласува за в бъдеще лобистите да се регистрират "на едно гише" за всички институции на ЕС. Също така ще трябва да оповестяват източниците си на финансиране. Евродепутатите настояват и за публикуването на имената на тези лобита и групи за натиск, консултирани при изготвянето на законодателството на ЕС. Предстои гласуването на правилата през май в пленарна зала.

Под силния натиск на ЕП и на обществото Европейската комисия пое ангажимент до началото на лятото да публикува пълен списък със съветниците в експертните групи. Така тя отговори на критиките, че те не се избират по прозрачен и демократичен начин. Регистърът ще включва и организациите, които представляват.
 

Информационно-комуникационната инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики "Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.