Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
15-04-2008

ЗДРАВНАТА РЕФОРМА В ЕС И МИСИЯТА НА НОВИЯ РЕСОРЕН ЕВРОКОМИСАР

Разяснителна публикация на Портал ЕВРОПА в рамките на „Тема на месеца” за април 2008 г. от информационно-комуникационната инициатива „Говори с Европа” - Европейската комисия.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРЕДСТАВЯ ВСИЧКО НАЙ-ВАЖНО ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ:
Андрула Василиу замести досегашния комисар по здравеопазването Маркос Киприану и ще изкара докрай оставащата част от мандата му. Основните цели пред нея са да са пребори с тютюнопушенето и прекаленото затлъстяване сред европейците.

Новият европейски комисар по здравеопазването Андрула Василиу (Кипър) обяви при обсъждането на кандидатурата си в ЕП миналата седмица, че реформата на европейската здравна система ще бъде неин приоритет в оставащия и срок до края на мандата на сегашната комисия.


Василиу обяви на 1 април, че през юни ще представи плановете си за промяна на възможностите пред европейските граждани да се лекуват в други страни от съюза, както съобщи влиятелният вестник „Интернешънъл Хералд Трибюн”.

През декември миналата година досегашните планове за здравна реформа бяха отложени от Европейската комисия заради съмнения, че тя може да разстрои графика за провеждащата се ратификация на Договора от Лисабон в различните държави-членки и отново да предизвика остри дебати за отварянето на националните здравни системи за трансгранична конкуренция.

Здравната реформа е особено чувствителен въпрос в ЕС, тъй като ще засегне ключови национални приоритети в здравеопазването и може да даде на ЕС значително влияние при решаването как пациентите да търсят лечение в други европейски страни.
 
„Намерението ни не е да навредим на съществуващите здравни системи в различните страни. Ние искаме да подобрим здравната система в Европейския съюз”, заяви Василиу. Според нея планът й ще осигури „обмяната на най-добри практики”.

Василиу заяви, че ще включи специфични „предпазни клапи”, които ще ограничат броя пациенти, които ще могат да ползват здравни услуги в чужбина, в случай, че националните им здравни системи са претоварени. Според нея в момента само 1% от европейците търсят лечение в друга страна от съюза.

Освен здравната реформа, приоритет на новия кипърски комисар ще са и борбата с тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и затлъстяването, както и борбата с болестите по животните и подобряване на рамката на правата на животните, се посочва на страницата на комисаря.
 
 
Новият кипърски еврокомисар е на своя пост от броени дни. Г-жа Василиу замества досегашния представител на Кипър в Колегията Маркус Киприану, който стана външен министър на своята страна.


Андрула Василиу е родена на 30 ноември 1943г. в Кипър. В периода 1961-1966г. изучава право и международни отношения във Великобритания. В периода 1968-1988г. тя практикува право в родината си, докато съпругът й Георгиос Василиу става президент на Кипър. От 1996 до 2006г. г-жа Василиу е депутат в Кипърския парламент, както и главен преговарящ за присъединяването на страната към ЕС.

Между 2001 и 2006г. тя е заместник-председател на Партията на европейските либерали ELDRE, както и председател на Европейската мрежа на жените-либерали.

На 3 март 2008г. Василиу е одобрена от Европейския съвет да замени Маркос Киприану като комисар по въпросите на здравеопазването. На 10 април е одобрена и от Европейския парламент.


ОЩЕ ЗА ТЕМАТА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ЗА НАС КАТО ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ ВИЖТЕ ТУК.

Още на тема "Здраве и ЕС" вижте в новия европейски здравен портал ТУК.

Информационно-комуникационната инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики "Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.

Темата ще обобщим на 19 април в дискусионно радиопредаване по Програма "Хоризонт" - чрез нашите медийни партньори и приятели от обзорното външнополитическо предаване на БНР "Събота 150".
Както винаги обратната връзка е наш приоритет – не се колебайте да ни изпращате своите мнения, предложения, въпроси и коментари. Ползвайте редакционната ни електронна поща, както и формуляра за читателски коментари по-долу.


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.