Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
15-04-2008

ЗДРАВНАТА ПОЛИТИКА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ – ПОГЛЕД ОТБЛИЗО

Портал ЕВРОПА обобщава основните насоки, по които работят институциите на Европейския съюз, за да гарантират по-добро здраве на гражданите на ЕС.

Разяснителна публикация на Портал ЕВРОПА в рамките на „Тема на месеца” за април 2008 г. от информационно-комуникационната инициатива „Говори с Европа” - Европейската комисия.

Генерална дирекция „Здравеопазване и защита на потребителите“ се занимава с политиката на ЕС по няколко приоритета: осигуряване и модернизиране на здравеопазването в рамките на ЕС, развитие на политики за превенция на болести, гарантиране правата на пациентите, гарантиране на произхода и безопасност на стоки и хранителни стоки, демографска политика. Политиките се осъществяват от двама комисари в ЕС от началото на 2007 г. - по въпросите на здравепозването и сигурността на храните - от новоназначената Андрула Василиу и по защита на потребителите, като вторият пост се заема от българския представител в ЕК - Меглена Кунева. Василиу поема поста от сънародника си Маркус Киприяну, който се оттегли, след като бе назначен за министър на външните работи.

А. Василиу

ОЩЕ ЗА ЗДРАВНАТА РЕФОРМА В ЕС И МИСИЯТА НА НОВИЯ РЕСОРЕН ЕВРОКОМИСАР

Европейският комисар по здравеопазването работи по политиката на ЕС в три приоритета: обществено здраве, хранене, безопасност на храните, опазване здравето на хората и животните. Основните предизвикателства, които ресорният еврокомисар среща, са свързани с развиване мобилността на здравните услуги в разширения ЕС, разрешаването на проблемите на донорството, борбата и лечението на редките болести, гарантирането на здравето на животните и не на последно място превенцията на затлъстяването при децата и осигуряване на здравословното им хранене.

Киприяну, както и наследничката му Василиу работят и по осъществяването на Здравната стратегия, приета през октомври 2007 г. Тя има за цел да да гарантира предоставянето на адекватни здравни услуги на възрастните хора, имайки предвид застаряващото население на континента, борбата с глобални проблеми като СПИН и птичи грип, реформиране на системата на здравеопазването в страните-членки в рамките на трансграничното сътрудничество.

Генералната дирекция отговаря и за законодателството по отношение на здравеопазването и защитата на потребителите и наблюдава прилагането му в държавите-членки. Дирекцията представя и предложения за промени в съществуващата законова база.

Важно е да се отбележи, че ЕК не отговаря за организацията на националните системи за здравеопазване. Пациентите имат право да получат лечение и в други страни-членки по решение на Европейския съд, но има известни неясноти относно какво включва това и как се осъществява това право.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ПО ТЕМАТА:

Обобщение на български език 

Здравната стратегия на Европейския съюз

Бъдещите предизвикателства пред здравето на потребителите в Европа  

Европейският комисар по здравеопазването има и сериозен ангажимент по значими обществени инициативи за борба с тютюнопушенето, борбата със затлъстяването при децата, гарантиране на здравето на животните.

След обществено обсъждане през 2006 г., през февруари 2007 г. Комисията приветства предложението за нова всеобхватна, стратегическа и цялостна рамка на здравната политика през следващото десетилетие 2008 – 2013 г. Към стратегията се създадоха и показатели за резултатите и процеса на изпълнение, чрез които да се наблюдава напредъкът за постигане на целите.

В политическия документ „Заедно за здраве: стратегически подход за ЕС за 2008-2013 г.“, се предлага ред насоки и мерки за намиране на решения на основните проблеми в ресора на равнище ЕС - застаряването на населението, неравностойното третиране, миграциите, мобилността на медицинските работници и на пациентите, рисковете от епидемии и биотероризъм, глобализацията и климатичните промени..

Стратегията има две основни цели: подобряване на здравното състояние на европейците като цяло и трайно предпазване от здравни заплахи като заразните болести и биотероризма чрез по-сигурни и по-динамични модерни здравни системи. За тази цел от първостепенно значение е засилването на сътрудничеството между здравните служби в държавите от ЕС.

Някои от конкретните инициативи, предвидени от Комисията до 2010 г., са: общ план за действие, съставен от 18 приоритета; декларация за основните ценности в здравеопазването; мерки за помощ за държавите-членки в областта на иновациите и редките болести; мерки за подобряване на здравето на възрастните хора, сигурността на трансплантирането на органи и обмена на знания. Оптималното изпълнение на стратегията ще бъде гарантирано от механизъм за съгласувано сътрудничество на всички важни действащи лица.

През 2007 г. ЕК прие и Стратегия за здравето на животните в ЕС - 2007-2013 г. Документъте резултат от две години допитвания и анализи. Тя обхваща всички животни в ЕС и разгледа въпроси, свързани с хуманното отношение към тях. Нейният превантивен подход се основава на смесица от предпазни мерки, надзор над болестите, редовни проверки и научни изследвания. Целта на мерките е “да се служи на общественото здраве и да се постигне възможно най-добро здраве на животните и най-добро отношение към тях в ЕС“.

Стратегията получава среден годишен бюджет от 400 млн. евро и се стреми да опазва и насърчава: - общественото здраве / безопасността на храните - здравето на животните - икономическото развитие на свързаните с животните отрасли - устойчивото земеделие и практиките за добро отношение към животните.

ЕК обяви бюджет от 187 млн.евро за превенция, наблюдение и справяне с болестите върху животните през 2008 г. За първи път бяха одобрени и многогодишни програми със срок на изпълнение 2-3 години.

Започна и обсъждането на насоките за бъдещето на здравната политика в ЕС - SANCO Future Challenges paper: 2009-2015. Очаква се ЕК да представи анализ на получените предложения от гражданското общество, бизнеса и НПО през първата половина на 2009 г.

Още на тема "Здраве и ЕС" вижте в новия европейски здравен портал ТУК.


Информационно-комуникационната инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики "Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРЕДСТАВЯ ВСИЧКО НАЙ-ВАЖНО ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ:

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.