Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
20-04-2008

РАДИОПРЕДАВАНЕ: ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ, БРОЯТ НА ЕВРОКОМИСАРИТЕ, ЛОБИЗМЪТ

Audio
Изисква JavaScript и Adobe Flash Player.
Аудиозапис от предаването „Събота 150” на Програма „Хоризонт”, излъчено на 19.04.2008 г. в рамките на инициативата „Говори с Европа”, в която медиен партньор на Портал ЕВРОПА е БНР.

Радио-дискусия, посветена на Европейската комисия като институция на Съюза, бе излъчена по Програма „Хоризонт” на БНР между 11.20 и 11.45 часа.
 
ПРЕДИШНОТО РАДИОПРЕДАВАНЕ - ТУК!
 
Ще стане ли по-ефективна ЕК, след като влезе в сила Договорът от Лисабон; как трябва да работят еврокомисарите – като „патриоти” или като защитници на интересите на целия ЕС; губи ли България от предстоящия да бъде въведен ротационен принцип за избора на еврокомисари, след като Лисабонският договор редуцира броят им? Това бяха част от основните теми на рубриката, изготвена със съдействието на Центъра за модернизиране на политики.

Припомняме, че Европейската комисия е "Тема на месеца" за април на Портал ЕВРОПА.
 
НАЙ-ВАЖНОТО ЗА ЕК КАТО ИНСТИТУЦИЯ - ТУК!
 
Предлагаме ви аудиозапис от предаването в няколко части с описание на съдържанието на всяка от тях.

Опитът на

Ирландия

Първа част

Репортерски разказ на Пепа Николаева от Ирландия, която разказва за посещението в тази страна на германския канцлер Ангела Меркел, чиято основна цел бе да лобира за успешното ратифициране на Лисабонския договор. Припомняме, че Ирландия е единствената държава-член на ЕС, в която Договорът ще бъде ратифициран чрез референдум. В разговор с водещия Георги Марков, Пепа Николаева разкрива и основните проблемни въпроси в Ирландия, свързани с Лисабонския договор, както и обществените нагласи в навечерието на референдума на 12 юни. Два милиона и половина разяснителни брошури, отпечатани от правителството, ще бъдат разпространени в пощенските кутии на ирландските граждани, става ясно още от интервюто.

Гайтан

Ришар Ниул

Втора част

„Говори с Европа” по „Хоризонт” се фокусира върху темата – печели или губи правомощия ЕК от реформите, заложени в Лисабонския договор? Противоположни мнения в дебата изразяват в интервю пред редактора от БНР Никола Миладинов две дами.

Първата е Сюзън Ниес от брюкселското представителство на Френския институт по международни отношения, доктор по политически науки и икономика с дълга кариера в областта на европейската интеграция. Според нея Лисабонският договор отслабва правомощията на ЕК.

Втората е Гайтан Ришар Ниул е генерален секретар на Асоциацията „Наша Европа” с почетен председател Жак Делор. Тя е завършила публична администрация в Оксфорд и има дългогодишен опит в европейските институции. Според нея Лисабонският договор засилва правомощията на ЕК.


Трета част

Участие на живо в студиото на „Хоризонт” на преподавателя по философия на правото в СУ Емил Георгиев. Събеседникът първоначално разяснява функциите, структурата и ролята на ЕК сред останалите европейски институции.

Четвърта част

Към разговора на водещия Георги Марков с преподавателя Емил Георгиев се присъединява и евродепутатът Николай Младенов на живо в студиото на „Хоризонт”. Като член на ЕП той обяснява как пряко избраните от гражданите на ЕС евродепутати ще могат да упражняват контрол върху работата на ЕК.

Н. Младенов
Разговорът се фокусира и върху ротационния принцип, по който ще бъдат избирани впоследствие еврокомисарите. На въпрос ще загуби ли България от това, че ролята на неин представител в ЕК няма да е „гарантирана”, Николай Младенов отговаря: „Важното е какви хора предлагаме за комисари, какви области настояваме те да поемат и разбира се, какви ще са резултатите от европейските избори, съответно и какво ще е правителството в България.”

„Намаляването на броя на еврокомисарите ще повиши тежестта на Комисията – тя ще стане по-работещ орган”, смята и Емил Георгиев.

Разговорът продължава с темата за лобистките влияния върху представителите на ЕК, когато те изпълняват своите функции. Николай Младенов смята, че лобизмът може и да е легитимна форма за предоставяне на аргументи на заинтересовани страни – като асоциации на млекопроизводители например – когато някоя от европейските институции предстои да приеме важен нормативен акт, който се отнася до тяхната дейност.

Пета част


Предстои в Страсбург на сесията на ЕП да бъде разгледан доклад за регламентиране на лобистката дейност, каза Николай Младенов. „Процесът на взимане на решения в България, както на правителствено, така и на парламентарно ниво, е изключително непрозрачен”, ето защо тази тема е важна и за страната ни, е мнението на г-н Младенов.

„Все повече комисарите ще бъдат представители не на своите правителства, а на ЕС като цяло”, обясни Емил Георгиев в заключителната част на радио-дискусията в предаването „Събота 150”, посветена на баланса между интересите, които Колегиумът на ЕК следва да отстоява – тези на ЕС или тези на съответната държава-членка.

„Комисарите трябва да защитават общия европейски интерес”, категорични са и двамата събеседници на Програма „Хоризонт”.
 

Всички ваши мнения, въпроси, предложения и реакции очакваме на електронните пощи info@europe.bg и sabota150@bnr.bg. Диалогът продължава на Портал ЕВРОПА в рамките на проекта на Европейската комисия „План Д” за демокрация, диалог и дебат.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.