Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-04-2004

БАЛТИЙСКИТЕ РЕПУБЛИКИ ВЛИЗАТ В ЕС С РУСКО НАСЕЛЕНИЕ БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРАВА

Сто хиляди жители от руски произход в Естония и почти половин милион в Латвия в момента са без гражданство. Те са така наречените граждани без гражданство и притежават сиви паспорти. Техните политически права са силно ограничени - не могат да участват нито в парламентарните, нито в местните избори в Латвия, а тези в Естония имат право да гласуват само на местни избори. Те са лишени също така от правото да упражняват определени професии като адвокат, нотариус или държавен служител.

Повече от едно десетилетие след като двете балтийски държави получиха независимост от бившия СССР, интеграцията на руските етнически малцинства, които представляват около една трета от населението на двете страни, продължава да е един от основните проблеми на съответните правителства. Проблемът се усложнява допълнително заради влиянието на Москва в региона. Към честите случаи на дипломати, обявени за персона нон грата по обвинение в шпионаж и все още нерешените гранични спорове се прибавя и подозрителността у част от обществото в балтийските държави към всичко онова, което идва от Русия, било пари или политическо влияние.

Още след получаването на независимост и под натиска на ЕС, Латвия постепенно приемаше изменения в конституцията си, за да се облекчи редът за придобиване на гражданство от руските малцинства. Условията, които съществуват в момента, са елементарен изпит по латвийски, тест по история и заплащане на такса от 20 лата /около 30 евро/.

След одобряването на референдум за членството в ЕС, процесът на натурализиране върви много по-бързо и обхваща около 1700 души на месец. Въпреки това, все още остават 480 000 жители в Латвия /около 21 процента от населението/, които са без гражданство.

Естония автоматично предостави гражданство на всички руснаци, живяли в страната преди 1944 г. Там ситуацията е по-малко оспорвана, но на много хора не им харесва да бъдат имигранти в собствената си страна. Голяма част от възрастното население се оказва неподготвено за това, че трябва да учи чужд език. Едно време всички говореха руски. /Със съкращения/


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.