Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
28-08-2008

Политическата реалност пречи на европейските амбиции на Саркози

Анализ на EurActiv. Целите на френското председателство на ЕС и особено всеизвестният проект „за Средиземноморски съюз" са толкова амбициозни, че е много вероятно френското правителство да не разполага с необходимите средства, за да ги изпълни. Това заяви Оливие Феранд, президент на „Тера Нова", нов прогресистки „тинк-танк" в интервю за EurActiv във Франция.

Френското председателство на ЕС, което започна на 1 юли, ще продължи до края на годината. Преди институционната криза, предизвикана от ирландското „не" на Лисабонския договор, неговите основни цели бяха енергетиката, промените в климата, отбраната и имиграцията. Сред препятствията, които пречат на Саркози да извърши сериозни промени по време на председателство на ЕС, Феранд цитира институционни проблеми като например ограниченото време отредено за председателство на ЕС, както и лошата репутация на Франция на международно ниво заради разочарованието породено от нейното скорошно икономическо и социално представяне.

Впрочем, според него полемиката, предизвикана от многобройните предложения на Саркози, пречи на неговия успех. Още повече, че много европейски столици „протакват разрешаването на европейските въпроси". Анализаторът дава за пример най-вече Средиземноморския съюз. Въпреки неговия статут на „голямото медийно събитие на полугодието" повечето страни „ не го желаят", най-вече Германия, както и „южните средиземноморски партньори", заяви той.

Мароко например се страхува този нов съюз да не дестабилизира „отношенията, които страната има с ЕС". Според Феранд, проектът не е много популярен и в самата Европейска комисия, която се чувства изолирана от него.

Според Феранд е нужно все пак да се ревизира Барселонския процес, защото „ние имаме проблем със Средиземноморието". Залозите в региона са „реални", подчерта той. Феранд изтъква разликите в доходите на северния и южния бряг: „Разликите в доходите са от рода на от 1 до 10", обяви той. Според него, заради това трябва да се направи нещо за Барселонския процес", още повече, че процесът е „бюрократизиран и няма пари за него".

В разрез с традицията, решението на френския президент да не прави от „социалната Европа" свой приоритет е „голяма грешка", твърди Феранд. Той смята, че „Европа като институция трябва да защитава гражданите от икономическите промени в съвременния свят". „ Днес, основната защита, от която имаме нужда е социалната", подчерта той.
Но според Феранд „днес социална Европа е блокирана. Блокажът е „на институционно ниво". По негово мнение, този блокаж протича от факта, че „ за да има социална Европа трябва първо да има една политическа Европа", тоест програмата на Комисията трябва да бъде одобрена в избирателните урни.

Европейската политика на отбрана е друга любима тема на френския президент. Но анализаторът счита, че заради своето членство в НАТО, на ЕС му липсва все още собствен капацитет за планиране и военно командване.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.