Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-10-2008

Атанас Кънчев: Поисках промени в законодателството за икономическата свързаност на лица

Три от одитните доклади на САПАРД са готови. "Следващите седмици са един реален, но оптимистичен срок да получим официалното становище на ЕК за проектите по спрените мерки по САПАРД", подчерта изпълнителният директор на Фонд "Земеделие" на среща с българският евродепутат Петя Ставрева /ЕНП-ЕД - БЗНС-НС/ ГЕРБ/ и членове на обществения съвет за мониторинг на евросредствата в агросектора по негова покана. Портал Европа е член на сдружението. На срещата те обсъдиха актуалните проблеми пред еврофинансирането на сектора и основните въпроси в сигналите, които Съветът получава.

Изпълнителният директор на Фонд "Земеделие" заяви, че е предложил промени в законодателството на страната, свързани с икономическата обвързаност на лицата. Той поясни, че е предложил да се създаде нов текст на чл.46 от Закона за подпомагане на земеделските производители, който да включва определени случаи на свързаност на лицата. Работна група с представители на отделните министерства ще обсъди темата, така че " проблемите, които е имала агенция САПАРД, да не рефлектират на Програмата за развитие на селските райони в новите оперативни програми".

Приключени са три от одитните доклади на САПАРД след спирането на четири мерки по програма САПАРД, но общият анализ ще бъде направен, когато бъде получен доклада и от "Ърнст енд Янг", разпореден от Националния ръководител, отговорен за финансовото управление на средствата от ЕС Димитър Ивановски. Този междинен доклад трябва да потвърди доколко правителството се справило с Плана за действие и от това зависи и дали ще бъде допуснато решението за плащанията по спрените мерки от националния бюджет. Кънчев съобщи, че именно един от одитните доклади на програма САПАРД - на германска правна кантора, е препоръчал да се следи за икономическата свързаност на лица.

"Тогава можем да коментираме обработването на проекти по спрените мерки на програма САПАРД. Следващите седмици са един реален, но оптимистичен срок да получим официалното становище на ЕК", поясни Кънчев. Той обеща още днес да изпрати на медиите резюмета от представените одити. "Убеден съм, че нито един от докладите няма да бъде секретен. Надявам се те да стимулират достатъчно ниво на прозрачност и най-вече законодателни промени" .

Във Фонд "Земеделие" са приети мерки по Програмата за развитие на селските райони за по-комплексно обработване на документите, по които се одобряват първите проекти. През последните месеци фондът е увеличил служителите си и са създадени нови структури за по-добър административен капацитет.

Атанас Кънчев прие пакет от сигнали на земеделци, получени от Съвета, които ще разгледа и по които да разпореди проверки и ако е необходимо, да се уведомят съответните правосъдни органи. Той пое ангажимент за обмяна на проблеми, информация и добри практики, участие във форумите на Съвета.

Петя Ставрева благодари за отзивчивостта на Фонд "Земеделие" за взаимодействието и подчерта, че Съветът няма намерение да отнема работата на държавните институции. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.