Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-10-2008

Международна конференция "50 години Европейски парламент - през погледа на медиите" се провежда в София

Фактът, че всички ние сме се събрали тук, показва че гласът на четвъртата власт е не само чут, но и достатъчно важен за държавите и обществата, в които живеем. С тези думи генералният директор на БТА Максим Минчев официално откри в Народното събрание международната конференция "50 години ЕП - през погледа на медиите", предаде БТА.

Почетни патрони на форума, организиран от БТА в партньорство с БНТ, са председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг и на Народното събрание Георги Пирински. В пленарна зала присъстваха депутати, дипломати и представители на едни от най-влиятелните средства за масова информация от Югоизточна Европа /ЮИЕ/.

Максим Минчев завърши изказването си като цитира бюлетин на БТА, в който се информира за призива на парламента към Съюза на европейската общественост. В него Робер Шуман казва: "Ние или ще бъдем съдени за безсилие, или ще крачим напред по пътя към обединяването. Или ще създадем нов европейски свят, или ще се откажем от обединяването на Европа и ще сведем нейното съществуване само до географско понятие. Обединяването на Европа е не само възможно - нещо повече: това е необходимост, защото само по този начин ще бъде осигурено благополучието в работата и живота на обединените европейски народи." Надявам се, че занапред всички ние ще полагаме усилия да достигнем тази цел, каза Максим Минчев.

Изборите за Европейски парламент през юни 2009 г. са от изключително значение. Трябва да подобрим осведомеността на хората не само за ползата от Европейския съюз, но също и за необходимостта от висока избирателна активност, за това, че техният глас е важен. Това заяви председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг във видеообръщение към участниците в конференцията.

Общественото мнение трябва да бъде критично, нашата работа следва да бъде разглеждана критично, добавя Пьотеринг. Имаме също и право на справедливо отношение, посочва той. Поради своето разнообразие, Европейският съюз е по-усложнен от която и да е било друга общност в света. Бих помолил това да се отчита от медиите, които са ни нужни, за да общуваме с гражданите, заявява председателят на ЕП. Не трябва да се злоупотребява с Европейския съюз, за да се намират оправдания за неуспехи на национално ниво, казва Пьотеринг.

Особено ми е приятно да предоставя своя патронаж на Международната конференция в София, което е една важна и навременна инициатива, заявява Пьотеринг. Вие подхождате към този важен юбилей от много уместна гледна точка - ролята на медиите, за да станат европейските институции и особено Европейският парламент по-прозрачни и по-разбираеми за гражданите, отбелязва той в своето обръщение към организаторите. Пред нас стоят важни предизвикателства и възможности, добавя той. Нуждаем се от добре действащи европейски институции, за да ги посрещнем успешно.

Вярвам, че политиците и медиите споделят отговорността да показват всички постижения и важността на Европейския съюз за всекидневния живот на всеки гражданин, заявява председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.