Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-10-2008

Плащанията от националния бюджет на проекти по спрените мерки на програма САПАРД са възобновени

От вчера са възобновени плащанията от националния бюджет на проекти по спрените мерки на програма САПАРД, съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Атанас Кънчев, цитиран от агенция „Фокус" . Възобновяването на плащанията по спрените мерки е в резултат на успешното приключване на плана за действие по САПАРД и докладите на одиторски компании.

За целта Министерски съвет отпусна 200 млн. лв. от държавния бюджет, припомни той по време на отчета на първите 100 дни от управлението си. Досега са платени общо 30 проекта, 13 от които са по спрените мерки на стойност 1,5 млн. лв.

Общо проектите, които трябва да бъдат платени по програма САПАРД, са 809 със субсидия на обща стойност около 307 млн. лв., 474 от тях са по спрените мерки на обща стойност около 200 млн. лв.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Атанас Кънчев ще наложи двойни проверки на изрядността на проектите по САПАРД. Все още не е ясно кога и дали Европейската комисия ще възобнови плащането по спрените мерки на САПАРД. Преди евентуалното възстановяване на европейските средства, одиторски компании ще проверят как е изпълнен екшън-планът по предприсъединителната програма, който вече бил реализиран.

До 31 декември, когато действието на САПАРД изтича в България, няма да могат да бъдат обработени всички спрени 809 проекти, въпреки засиления капацитет на Агенция САПАРД, каза Кънчев.

Според него затова е много важно Европейската комисия да одобри удължаването на срока по САПАРД с още една година, за да може да бъдат реализирани всички сключени договори за проекти. За целта България вече изпрати запитване към националния ръководител и Европейската комисия.

Държавен фонд „Земеделие" ще направи предложение за промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които да се регламентира т. нар. свързаност на бенефициентите по европейските програми за земеделие. Според Атанас Кънчев ако се промени законодателството, за в бъдеще ще бъдат избегнати много проблеми с нередности при кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони.

Според заместник -изпълнителния директор Константин Паликарски, има три типа свързаност на лицата, които много често се разглеждали като проблем. Първата „свързаност на лицата" била между множество бенефициенти, които кандидатстват с проекти с приблизително еднакви проекти, а понякога и с напълно еднакви. Вторият тип свързаност е между бенефициенти и доставчици на техника. Такива случаи са чести, когато бенефициенти сключвали договори с фирми на техните майки, бащи или синове, а в някой случи и със самите себе си, обясни Паликарски. Тук ставало дума и за конфликт на интереси, който е недопустим според финансовия инструмент на Европейския съюз. В такива случаи не се плаща субсидия по САПАРД, каза той. Третият тип свързаност била между оференти. „Хората, подали офертата на бенефициента за извършване на инвестиция, са едни и същи хора, или пък са контролирани от едно и също лице", обясни Паликарски. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.