Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
24-10-2008

Юлиана Николова: Важно е да участваме във формирането на политиките на Общата селскостопанска политика

Директорът на Европейския институт Юлиана Николова, експертите Станка Делчева от „Агенция СТРАТЕГМА" и Мъгърдич Хулиян от Европейския институт и главният редактор на Портал Европа Огнян Бояджиев представиха графика на предстоящите информационни семинари в рамките на проекта "ОСП - двигател за развитието на българските селски райони", който се реализира от „Агенция СТРАТЕГМА" в партньорство с Европейския институт и се финансира от Европейската комисия /ЕК/.

12 еднодневни семинари, насочени към земеделските производители и към журналистите, пишещи по темата, ще бъдат проведени в областните центрове на районите за планиране. Първият предстои на 4-5 ноември в Кюстендил, обяви Мъгърдич Хулиян от Европейския институт. Те ще продължат в Добрич, Русе, Пловдив, Плевен, Сливен/Нова Загора.

Проектът, който стартира през юни 2008 и ще продължи до май 2009 г., бе представен на 16-ото международно специализирано изложение "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич през август. Предстои екипът да разкаже за ОСП и нейното развитие на още два форума - в София на „Balkan Food & Drinks", 19-22 ноември и на специализирането изложение "Агра" в Пловдив през февруари 2009 г.

Проектът "ОСП - двигател за развитието на българските селски райони" има за цел да разпространи и разшири знанията за основните елементи на ОСП и нейната специална роля и мерки за развитие на селските райони в България сред заетите в сектора на земеделието и широката общественост, включително журналистите, с акцент на регионалните медии. 

Мъгърдич Хулиян от Европейския институт обясни, че планираните семинари ще бъдат по-скоро в диалогична форма, за да се отговори на засиления интерес, в следствие на активните информационни кампании, които и Министерство на земеделието и храните организира.

Екипът на проекта ще разчита на успешното си сътрудничество с Национална служба за съвети в земеделието и 28-те регионални дирекции, на местните власти и структури, като например читалища, и не на последно място, на медиите, тъй като земеделските стопани и обществото имат висок процент на доверие в тях по отношение на националната и европейска политиката в сектора.

Експертът подчерта, че Общата селскостопанска политика е много динамична, търпи много промени, а ЕК се стреми да улесни достъпа на земеделските стопани до фондовете, предвидени за селско стопанство."Не може да не познаваме фундаментите на Програмата за селските райони, а да искаме финансиране", кава Мъгърдич Хулиян.

Юлиана Николова напомни, че ЕС отделя почти половината от бюджета си за финансирането на тази политика за периода 2007-2013 г.

 

По данни на Евробарометър от 2006 г., цитирани от Станка Делчева, експерт в агенция СТРАТЕГМА, едва 16% от българите твърдят, че знаят нещо за ОСП при средна стойност за ЕС от 43 на сто.

 Директорът на Европейския институт и останалите участници във форума подчертаха, че е важно да се познава европейската и националната политика за земеделието, за да се участва в нейното формиране. За да се привлече и задържи интереса на заетите в сектора, екипът на проекта планира преговори с банки, които да предлагат пакети за финансова помощ на участниците в семинарите на място.
 

Не на последно място, проектът  се реализира и чрез серия от информационни и разяснителни материали по темата за ОСП, разглеждане на актуални дебати и новини в специална секция на Портал Европа. Чрез тях е осигурен и достъп до оригинални документи на български и английски език по ОСП.  

 

 Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.