Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-10-2008

Въпросът за националните доплащания към преките европейски плащания за единица обработваема площ в Бюджет 2009 остава отворен

Заместник-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова заяви пред агенция "Фокус", че въпросът за националните доплащания към преките европейски плащания за единица обработваема площ в Бюджет 2009 остава все още отворен за дискусия. Съветът на управляващата коалиция одобри проектобюджета за догодина, но дали е одобрена сума за доплащанията, не стана ясно.

Националните доплащания за тази година все още не са изплатени, посочи Бъчварова. За тях трябва да има решение на Министерски съвет. "Но изплащанията не са започнати заради това, че Разплащателната агенция (РА) не е приключила със своите проверки, а знаете, че първо е необходимо да бъдат изплатени средствата за директни плащания, които са от европейския бюджет и веднага след това следва да се изплати и пакетът от национални доплащания и всички останали, свързани с плащания на единица площ - за екологични райони и енергийни култури, за които все още не е излязло решение от Европейската комисия", обясни заместник-министърът.

Според Бъчварова не ставало дума за закъснение. Друг е въпросът дали РА ще може да се разплати на 100% за 2008 г. или ще останат и висящи случаи за началото на 2009 г., които да се плащат, посочи още Бъчварова.

В момента РА е в пробация до края на ноември. Предстои мисия на Европейската комисия по повод нейната акредитация. От Европейската комисия имаше две основни забележки агенция - да подобри административния си капацитет и да осигури работни помещения за регионалните си клонове.
"И двете са забележки са изпълнени, за тях нямам притеснение, въобще не очаквам каквато и да е санкция от Европейската комисия, а по-скоро застъпените и препокритите площи ще доведат до по-голям обем от проверки, тъй като това е стандартна процедура", обясни Бъчварова.

Тази година препокритите площи са повече спрямо миналата, така че се увеличават проверките и на техническия инспекторат, което означава и по-дълго време за проверки, от което се получават пък закъснения в сроковете за разплащане. Така вместо да бъде платено декември месец, част от плащанията могат да бъдат прехвърлени за началото на януари, заради допълнителните обработки. обясни тя.

В началото на следващата година ще бъде направено заснемане на обработваемите площи за системата ИСАК, особено там, където се появяват дублиранията, за да се прецени кое е нива и кое пасище, за да няма проблеми както Код 6 или недопустими за плащане земи.

Междувременно млекопроизводителите излизат утре на поредния си национален протест пред Министерството на земеделието и храните. Те продължават да недоволстват от т водената политика на правителството по отношение на подпомагането на животновъдния сектор, обясни председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски. Според него няма развитие по исканите помощи за млечния сектор и на стопаните не са превеждани никакви суми до този момент. За девет месеца броят на млекопроизводителите е намалял с 20 000, заяви Цаконски.

Всички мандри работят с некачествени продукти, коментира още той. Фермерите настояват правителството да започне да изплаща субсидии на глава животно. За тази цел обаче трябва да започне нормалната работа на идентификационната система, което все още не е факт.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.