Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
13-11-2008

Добрич бе домакин на информационен семинар за ОСП в Североизточния район за планиране

Информационни срещи за Общата селскостопанска политика на ЕС и ролята й за развитието на българските селски райони се състоя в Добрич на 11 и 12 ноември 2008 г.

Двудневният информационен семинар събра участници от Североизточния район за планиране – сред тях: земеделски производители, журналисти от регионалните медии, студенти по аграрни специалности, както и по журналистика, филологии и връзки с обществеността, също и преподаватели от университетите в региона и техните филиали.


Експертите от „Агенция Стратегма”, Европейския институт и Портал ЕВРОПА разясниха ОСП – нейната история и предстоящите реформи, спирайки се подробно върху Програмата за развитие на селските райони. Акцент беше поставен върху различните източници на информация за ОСП, за актуалните възможности за финансиране на българското земеделие.

Присъстващите на семинара и експертите отделиха сериозно време на дискусията по темата, която беше много оживена. Акцент се постави на въпроси като конкретните параметри и срокове за кандидатстване за субсидии за земеделски производители, конкретните изисквания към фермите за прилагането на единното плащане на ферма, както и изискванията за спазване на кръстосаното съответствие.


Участниците бяха единодушни, че колкото повече се обменят информации, мнения и въпроси между земеделските производители и регионалните медии от цялата страна, толкова по-улеснен ще бъде процесът по прилагането на Общата селскостопанска политика и в частност Програмата за развитие на селските райони. Затова всички регионални и местни медии са поканени да предоставят свои вече публикувани или излъчени тематични материали, свързани със земеделието, на Портал ЕВРОПА. Портал ЕВРОПА се ангажира да ги публикува с лого на съответната медия и с линк. Така читателите например в Кюстендил ще имат достъп до това, което е написала пресата в Шумен – трудът на журналистите, отразяващи темите за земеделието и за Европейския съюз, няма вече да се ограничава само до региона, в който е тяхната медия, а ще стига до всички. Също така екипът на Портала се ангажира да оказва съдействие при всяко запитване от медиите в страната при подготвянето на репортажи и статии на агро-тематика.

Фермерите зададоха въпроси, свързани с изискванията за гледане на животни и за поддържането на земята след влизането в сила на системата за единно плащане, което се предвижда след 2009 г. Дискусията се завъртя около въпроса как да се върнат младите хора в селските райони, при положение, че не е изградена добра инфраструктура и земеделският труд остава непривлекателен, наред с трудностите за младите фермери да получат субсидии от ЕС.
 

Журналистите от региона получиха специална покана да се включат в предстоящата онлайн-дискусия на Портал ЕВРОПА с Нийл Париш, председател на Комисията по земеделие на ЕП. В момента Париш е на посещение в България. Виртуалната дискусия в реално време ще се проведе на 18 ноември 2008 г.
 
Журналистите зададоха въпроси относно начините на кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони – кои могат да бъдат бенефициентите и каква е процедурата. Техният интерес беше насочен основно към прилагането на мерките по Ос 3. Те поставиха въпроса как се прилага европейското законодателство за ОСП в България – по-точно във връзка с наредбите по мерките от Програмата.
 
 
Публикацията е част от проекта "Общата селскостопанска политика /ОСП/ - двигател за развитието на българските селски райони", който се реализира от Агенция СТРАТЕГМА в партньорство с Европейския институт и се финансира от Европейската комисия /ЕК/.

Проектът включва планирана информационна кампания, насочена към повишаване на информираността на земеделските стопани, медиите и широката общественост в България по отношение на основните елементи на ОСП и нейната специална роля и мерки за развитие на селските райони. Вашите въпроси, мнения и предложения са добре дошли на нашата електронна поща за контакти с екипа на проекта: agency@strategma.bg.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.