Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
24-11-2008

Първи сигнали от Брюксел към София

Вицепремиерът Плугчиева се бори да си върне загубеното доверие на ЕК, интервю на Neues Deutschland

Преди половин година тогавашният български посланик д-р Меглена Плугчиева напусна Берлин в посока София и оттогава е заместник министър-председател. Тя следи за съобразно с изискванията усвояване на средствата от европейските фондове и енергично се бори да върне загубеното доверие на ЕК в България - с пълномощието на премиера Сергей Станишев за всичките й действия. Интервюто с българския политик води Габи Котленко.

ND: Колко доволен е Брюксел в момента от България?

Плугчиева: В момента чакаме решение от Брюксел и се надяваме, че спрените средства ще бъдат освободени. Можахме сега да поставим първите резултати на масата, след като през юли излязоха критичните доклади на Комисията. През изминалите месеци беше свършена огомна работа, преди всичко по промяна на контроната система, при изграждането на административен капацитет и подобряване на сътрудничеството между българските институции.

Как стоят нещата със сътрудничеството с Главната дирекция на ОЛАФ, Европейската служба за борба с измамите?

Смятам, че направихме голям напредък. И аз очаквам, че той не само ще бъде оценен от Комисията в Брюксел, но и наистина признат. Първите сигнали за това вече дойдоха.
Земеделската предприсъединителна програма САПАРД междувременно е удължена с една година. Това е вече голям успех и има шанс да бъдат спасени още - повече от 750 проекта. Тук става въпрос за много пари - около 200 милиона евро. А това си е вече много за България. В другите предприсъединителни програми също постигнахме много - в законодателството и преструктурирането на отговорните лица.

Колко доволна сте самата Вие с постигнатото?

Трябва да призная честно, че едва сега започвам бавно да ставам доволна от темпото на работа и на възприемане на отговорността. По никакъв начин не мога да кажа, че вече сме постигнали всичко. Ние сме на правилния път и споделям мнението на Брюксел, че сега не трябва само да водим кампания, за да успокоим критиците, но че трябва да продължим процеса последователно за нас, за нашите граждани, за да използваме европейските средства целенасочено и преди всичко да правим това прозрачно. Правилното използване на средствата сега с оглед на турболентността на финансовите пазари е огромен шанс за България и възможността да стане инструмент срещу кризата. Сега се иска политическа воля и решителност, включително и от страна на българското правителство.

Наскоро казахте, че и ЕС има някакъв дълг спрямо България. Изпълни ли си и ЕС междувременно домашното?

Ние имаме нужда от експертна помощ, подкрепа и придружаване. И Комисията реагира на моята молба по съответния начин. Имахме от страна на Комисията доста мисии в страната от различни главни дирекции. Аз съм много доволна от това сътрудничество и се надявам, че ще продължаваме по същия начин. На това място искам да изкажа моята искрена благодарност към Германия, защото имах особено голяма подкрепа оттам. Ние получихме и получаваме помощта на експерти на високо ниво. Приемаме я не само с удоволствие, но и тази помощ идва много навреме. Така разбирам критичната солидарност на страните-членки и на Комисията: проблемите се назовават по име, за да могат да бъдат правилно преборени. Но същевременно получаваме подкрепа, разбиране и доверие.

Имаше ли спирането на европейските средства негативни последици, например в земеделието?

Санкциите бяха свързани с временни спирания или спиране на парите. Но България стои финансово и икономически доста стабилно, така че веднага реагирахме и предоставихме на разположение средства от държавния бюджет, за да не загубим проекти, което би било в ущърб на граждани и общини. България се числи към малкото страни-членки на ЕС, които имат бюджетен излишък. Тази година отбелязахме 7,1% икономически растеж, който през изминалите 7 години винаги беше малко над 5%. Сега реалната икономика и при нас е засегната от финансовата криза. Във всеки случай България е стабилна. Но не става дума за това да се платят грешките на шепа хора с национални пари. С тези средства трябва да се борави много отговорно. Ние трябва да се научим да действаме с тях много прозрачно и с постоянен контрол.

Наскоро започна първият голям процес за злоупотреба с европейски пари. Девет българи са обвинени в злоупотреба с 7,5 милиона евро по програмата за насърчаване на земеделието. Има ли вече първи присъди или това ще остане без резултат?

Процедурата е още в началото и много се надявам, че българската прокуратура и цялата независима съдебна система ще реагират много отговорно. Съдебната система има дълг и вярвам си е извадила поука от санкциите на ЕС. Не само правителство и парламент трябва да си изпълняват задачите, всички по веригата са длъжни.

През юни България ще избира нов парламент. Какви шансове виждате за в момента съуправляващите социалисти?

Още е твърде рано за прогнози за евентуални резултати на изборите. Освен това не се меся в партийно политическите работи. Дори ще се постарая да не политизирам темата за използването на европейските средства и да не я правя инструмент на предизборна кампания. Борбата в спечелването на доверието на ЕС е надпартийна задача. И без значение коя партия или коалиция ще дойде на власт, от европейските средства трябва да печели българският гражданин. Напредването в процеса ще е предимство за което и да е ново правителство. Както и преди ще се концентрирам върху моята работа и ще се опитам да затвърдя това в министрите и в цялата администрация да си вършат задачите стопроцентово.Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.