Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
25-11-2008

България - първата държава-член, лишена от еврофондове (обзор на коментарите в текст и звук)

Audio
Изисква JavaScript и Adobe Flash Player.
ДСБ: "Оставка!"; ОДС: "Оставки на Гагаузов и Орешарски"; НДСВ: "Мерките на ЕК са прекомерни"; БСП: "Решението на ЕК е политическо".
 
„Това е първият случай, когато страна от ЕС е лишена от европейски фондове“, заяви говорителката на ЕК Кристина Наги.

"Франс прес" пише: "В общи линии Комисията е потвърдила решението си, оповестено през юли, да замрази 800 милиона евро от европейските фондове за София."

Агенцията, цитирана от БГНЕС, допълва: "Все още остават замразени 580 милиона евро. Една от най-бедните страни в ЕС, България, заедно с Румъния са последните страни влезли в съюза. След приемането в ЕС България остана под строго наблюдение от ЕК заради проблеми в много области, сред които усвояването на европейските фондове, но също така и в областта на правосъдието и хранителната промишленост."
 
Оли Рен също коментира: "Има много висока степен на допуснати нередности. Последните проверки установиха и нови. Рискът от политическа намеса все още не се признава и отчита изцяло, а това е необходима и първа стъпка за решаването на този проблем." Еврокомисарят категорично е отказал за какъв риск от политическа намеса говори и от къде произтича той, както и да коментира дали според него оставащите проблеми у нас са резултат от липса на политическа воля или на управленски капацитет, предаде БНР, цитирано от News.bg.
 
BBC коментира: "В началото на икономическата криза, тази безпрецедентна стъпка има за цел да демонстрира, че Европейската комисия не прахосва парите на данъкоплатците, а също и да предупреди новите и потенциалните членове на ЕС, че трябва да се борят с корупцията."
 
В този момент министър-председателят Сергей Станишев и ресорният вицепремиер са в Германия. Сайтът на правителството пише за работната визита и отбелязва: "В Берлин той ще вземе участие във Втората парламентарна вечер на Източната комисия на германската икономика с доклад на тема „Равносметка и предизвикателства след две години членство на България в ЕС”.
 
Вицепремиерът Меглена Плугчиева изрази "изключително голямото си разочарование" от негативната оценка на ЕК и отказа да бъдат възстановени акредитациите на двете агенции, опериращи с европари по програма ФАР. Пред "Дарик радио" министър Плугчиева, която придружава премиера Станишев на двудневното му посещение в Германия, заяви, че оценките в одитните доклади на страната са били много по-положителни от днешната констатация на Комисията. Вицепремиерът не пожела да коментира дали ще последват структурни и персонални промени в институциите, отговарящи за усвояването на евросредства. "Не смятам, че това е подкрепящият и конструктивен подход. Не сме постигнали максимума - питам аз, коя страна от страните членки е освободена от корупция и е решила всичките си проблеми, и то точно в периода, когато светът се тресе от световна криза. Същото важи и за Европа. И когато България стои стабилно и не чака, и не иска нито 20 милиарда, нито 25 милиарда евро от никого и полага усилия да се справи сама" - е казала Плугчиева пред "Дарик". Тя е допълнила: "Това нямаше да бъде приложено към нито една страна, ако тя беше от големите страни членки или от старите страни членки. Не искам да смятам, че това е маниерът на взаимоотношения в ЕС. Този подход за фокусиране на негативно влияние, на негативна оценка и само върху България, изключително го отхвърлям, не споделям и не смятам, че това е в духа на ценностната система на ЕС." Чуйте откъс от думите на Плугчиева от репортажа на "Дарик" чрез връзката по-горе към аудиофайла.
 
Не мога да скрия разочарованието си от негативното решение на Европейската комисия във връзка с акредитациите на двете агенции по ФАР. Очаквам да видя конкретните аргументи, които стоят зад него, каза за Агенция „Фокус” министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Според нея страната ни е направила доста, за да бъдат върнати акредитациите на агенциите. Става дума за серия от проверки, кадрови смени и външни одити. „В областта на правосъдие и вътрешни работи вече имаме и първите присъди за злоупотреба с предприсъединителни средства. Внимателният анализ на аргументите на Комисията трябва да ни помогне при бъдещата работа със структурните средства”, посочи още Грънчарова.
 
Решението на Европейската комисия е много разочароващо, защото България наистина положи страшно много усилия за връщането на отнетите акредитации на двете агенции по ФАР. Това каза за Агенция „Фокус” пресаташето на Представителството ни в Европейската комисия Бетина Жотева, която е присъствала на брифинга на Кристина Наги.
 
Три са възможните стъпки, които "Коалиция за България" предлага, съобщи - цитиран от "Фокус" - депутатът от КБ Младен Червеняков. Първата е да се поиска подробна информация от най-високо правителствено равнище от ЕК за това какви са причините да бъде окончателно отнета акредитация на двете агенции. Второ, да се свика Консултативният съвет на коалицията, който да обсъди създалото се положение и необходимостта от вземането на мерки, тъй като текат оценки за съответствие по ОП и пряка последица от неприемането на тези оценки би било спирането на финансирането и по оперативните програми. Трето, да се обсъдят онези заключения на работната група за промяната на структурата и организацията по управлението на средствата от ЕС.
 
Това е тежка присъда за лошото управление на България с горчиви последици за нейните граждани. Това се казва в позиция на Партия Демократи за силна България (ДСБ). Изходът е само един. Оставка на провалилото се правителство, след гласуването на бюджета - предсрочни избори.
 
СДС настоява министър-председателят на Република България Сергей Станишев незабавно да освободи от заеманите длъжности министъра на финансите Пламен Орешарски и министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. "Позорно е Европейската комисия да бъде единствената институция, която защитава българските граждани и то от собственото им правителство!" - се казва в декларация на партията. „Оставките няма как да решат проблемите на България. В този случай решение може да бъде оставката на цялото правителство и отиване към предсрочни избори”, коментира пред "Фокус" председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. Парламентарната група на ОДС иска изслушване на премиера Станишев по темата. Пред БГНЕС депутатът от ОДС и бивш външен министър в правителството на СДС Надежда Михайлова каза: "Преди Москва не вярваше на сълзи, сега Брюксел не вярва на голи обещания." На 4-ти декември Надежда Михайлова ще се срещне със зам.-председателя на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген. От него тя се надява да получи по-подробна информация. Според Надежда Михайлова, управляващите крият информация за още спрени средства. На срещата си с Фергхойген Михайлова ще постави и този въпрос.
 
НДСВ призовава Съветът на тройната коалиция да се събере, за да обсъди ситуацията и да излезе с мерки по проблема. "Жълтите депутати намират, че Европейската комисия е много строга", стана ясно в парламента днес от думите на Илия Лингорски от НДСВ. Чуйте по-горе откъс от думите на Лингорски, излъчени в репортаж на Програма "Хоризонт" на БНР.
 
Маруся Любчева (евродепутат от ПЕС - БСП) каза, че е разочарована от решението на ЕК. Чуйте коментара й пред Re:TV по-горе.
 
Евродепутатът Евгени Кирилов (ПЕС-БСП) мисли да сезира Европейската сметна палата за работата на ГД “Разширяване” на ЕК. Пред Агенция "Фокус" Кирилов каза: "С днешното негативно решение за България се потвърдиха съмненията ми относно Генерална дирекция “Разширяване” на ЕК. Решението е взето по политическа целесъобразност." Изтекло е времето да мълчим и да проявяваме дипломатичност, каза още Кирилов. Чуйте по-горе какво точно каза Евгени Кирилов пред "Дарик" в откъс от репортажа на радиото.
 
Българските политици трябва да седнат и да си кажат, че ситуацията със спрените евросредства е най-големият проблем и „час по-скоро да хващат самолета за Брюксел и да направят всичко, което Брюксел иска, за да размразят фондовете, защото ние имаме нужда от тях". Така председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев коментира решението на ЕК от днес да не бъдат върнати акредитациите на спрените агенции по ФАР, цитиран от news.bg.
 
Проблемът с връщането на доверието е като интеграцията на бившия затворник - проблемът е във възстановяването на доверието. Това е тезата на известния телевизионен журналист Иван Бедров от Re:TV. Чуйте по-горе част от коментара на Иван Бедров, излъчен в предаването "Булевард България" тази вечер.
 

 
Европейската комисия отказа да възстанови акредитациите на двете разплащателни агенции на средства по Програма ФАР заради „липса на резултати в борбата с корупцията” и заради злоупотребите. Това съобщи в Брюксел Кристина Наги – говорител на еврокомисаря по разширяването Оли Рен, в чийто ресор са въпросите, свързани със средствата по ФАР. Сред останалите аргументи на ЕК за това решение са продължаващи нередности, конфликти на интереси и недостиг на персонал. "Повечето от мерките са само обещание за бъдещи действия и все още не са донесли конкретни резултати", каза Наги. Тя предупреди, че продължаващият неуспех на София в борбата с корупцията може да постави под въпрос част от 11-те млрд. евро от кохезионни и структурни фондове, които трябва да бъдат предоставени на България до 2013 г.
 
"Очаква се по-късно днес Европейската комисия да обяви най-лошия вариант за България" - първа прогнозира днес БНТ.
 
ЕК е замразила общо 560 милиона евро от различни предприсъединителни програми за България, като тези 220 милиона евро са част от същата сума.
 


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.