Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-11-2008

ЕС отменя субсидия от 220 милиона евро за България заради подкупи

В коментар по решението на ЕК да отнеме средствата за България по ФАР, журналистът от международното издание на „Хералд Трибюн" Стивън Касъл коментира случващото се в България и обвиненията в корупционни практики.

Връзки между политици и заподозрени за криминални деяния са добре документирани и наскоро станаха обект на два подробно доклада в международния Хералд Трибюн.

Българският министър на вътрешните работи, Румен Петков, подаде оставка тази година след разкрития за негови срещи с лица от организираната престъпност.

През 2003 год., финансовият министър Милен Велчев също напусна поста си, след като беше заснет на яхтата на Иван Тодоров, заподозрян в контрабанда и отвличане и също убит през 2006 год.

Освен загубените 22 милиона евро, допълнителни 340 милиона от предприсъединителната помощ, част от програма ФАР, са задържани временно. Подкрепата за земеделието на стойност 121 милиона евро също е блокирана. Спрени са и 115 милиона, предназначени за пътно строителство.

Тези суми обаче са дребни в сравнение със средствата, които България трябва да получи сега, когато е пълноправен член на Европейския съюз.

Докато за България са отделени около 11 милиарда евро под формата регионални помощи и субсидии за фермерите до 2013 год., за Румъния са определени 31 милиарда.

Комисията заявява, че е решена да подсигури тези средства да не бъдат изгубени чрез корупционни схеми. „Що се отнася до бъдещите средства", добави служител на Комисията, „предприемаме по-широки финансови проверки. Стремим се да осигурим необходимите структури на място, така че властите да успеят да се справят със значителното количество пари, които ще получат през финансовия период 2007 - 2013 год."

Говорейки пред родната си общественост в Дарик радио, Плугчиева изрази по-гневна нотка, от колкото в Берлин. Тя каза, че е дълбоко разочарована и натъжена, но също обвини ЕС в прилагане на двойни стандарти, както предаде българската новинарска агенция „Новините".

„Коя страна от страните членки е освободена от корупция и е решила всичките си проблеми?", попита Плугчиева. „Този подход на фокусиране само върху негативното в България и на отрицателните оценки само в България е неприемлив, не го споделям и не го виждам като отражение на духа на ЕС".

Тревогите за България и Румъния хвърлиха сянка върху бъдещото разширяване на блока. Немецът Елмар Брок, член на дясно-центристкия блок в Европейския парламент каза, че е жизнено важно да се покаже на Европейската общественост, че действа адекватен контрол в защита на парите на данъкоплатеца.

„Трябва да покажеш, че разглеждаш подобни случаи стъпка по стъпка", каза Брок. „Ако парите са събрани, а след това изгубени в корупция, тогава имаме проблем с общественото мнение за бъдещо разширяване на ЕС."




Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.