Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-11-2008

Ден след решението на ЕК за „ФАР”: коментари

Президентът Георги Първанов: „В ЕК има среди, които със сигурност не са дооценили онова, което беше направено в тези няколко месеца на много интензивна работа. Без да подценявам тежестта на направената оценка, определено смятам, че вече се заражда тенденция, в която на предстоящите избори за Европейски парламент България да стане заложник на битката между основните сили и претенденти да спечелят изборите в европейски мащаб.” Президентът посочи още, че правителството трябва да носи отговорност за спряното финансиране, но отказа да коментира дали са нужни оставки на министри и конкретни имена.

Вицепремиерът Емел Етем: „Не бива да развяваме като байряк това, че са спрени средства по предприсъединителните фондове и така да черним името на България. Проектите по предприсъединителната програма ФАР, за която става въпрос, са едни от първите и е логично да не сме се справяли. И другите държави не са се справяли с тези фондове в началото.”

Миглена Тачева, министър на правосъдието: „Не приемам упреците за това, че е виновна само Темида. Органите на съдебната власт са направили много неща, но нека на всички да е ясно, че няма как съдът да се произнася, без да има внесени обвинителни актове."

Главният прокурор Борис Велчев: „Да се твърди, че в България не е направено нищо от страна на съдебната система е неточно. Направеното сигурно може да бъде и повече, но има и свършена работа. Би било ужасно несправедливо, ако вината и отговорността бъде поета от Плугчиева. Тя е един от последните хора, които имат вина за случилото се.” Велчев обаче не конкретизира кой трябва да поеме вината за спрените евросредства.
ФАКТИ: Българските граждани изпитват значително по-голямо доверие към европейските, отколкото към българските институции. Това сочи цитирано от "Медиапул" изследване на общественото мнение, осъществено от Институт Отворено Общество-София през октомври. Гражданите, които изразяват по-голямо доверие към европейските институции (36%) са 3 пъти повече от тези, които имат по-голямо доверие на българските институции (12%), пояснява електронното издание.
Иван Костов, председател на ДСБ (към управляващите, в парламента): „Единственият ви аргумент по време на вота на недоверие през юли беше, че мерките срещу България са временни и вие ще успеете да върнете доверието на ЕК. Вие не успяхте. Тогава няма какво да правим в тази зала. Управляващите започват открита война срещу ЕК, с което допълнително ще навредят на отношенията ни с Брюксел.” Костов призова към напускане на парламента.

Бойко Борисов, неформален лидер на ГЕРБ: „Правителството да си заминава незабавно.” Според него следващото правителство може да се изправи пред факта, че бюджетът на страната е "изгребан" и завинаги са пропаднали фондовете.

Надежда Михайлова, ОДС: „Тук става въпрос за политическа корупция, става дума за зависимостта на политиците". От ОДС поискаха управляващите „да прекратят мандата си, защото вкарват страната в тежки икономическа и институционална криза".

Декларация на БНД: „Отказът на ЕК да възстанови отнетите през юли акредитации по ФАР ясно доказват, че настоящото управление на Тройната коалиция тотално се е дискредитирало пред европейските ни партньори и е загубило тяхното доверие.” От Българска нова демокрация също поискаха незабавни предсрочни избори.
 
Медиапул: "Труден коалиционен съвет очаква трите управляващи партии, който най-вероятно ще е към средата на следващата седмица, научи Mediapool. Освен планираните разговори за проектобюджета, които и без това се очертаваха нелеки заради финансовата криза, в "менюто" допълнително се прибавя и извънредната тема с безвъзвратно загубените 220 млн. евро по програма ФАР и неясната съдба на други 340 млн. евро или общо над половин млрд. евро, на които правителството разчиташе като компенсаторен механизъм в условията на икономическа стагнация. Независимо от публичната защитна кампания на социалистите, според която решението на ЕК е несправедливо и разочароващо и никой от министрите или подчинените им не е виновен, защото са си свършили работата, в тройната коалиция си дават ясна сметка, че без оставки няма да мине."
 
Минимум 100 милиона евро ще трябва да осигури българската държава за довършване на договорените вече проекти по програма ФАР, след като Европейската комисия не възстанови акредитациите на разплащателните агенции към финансовото и регионалното министерство. Това изчислиха пред bTV експерти от Европейския институт. Спирането на 220 милиона евро по ФАР, което е около една трета от целия бюджет от предприсъединителната програма не значи само, че губим т.нар. "евтини пари", но и че страната ни ще трябва да осигури поне значителна част от тези средства, за да довърши проектите, категорични са експертите. "Трудно е да се каже точно колко пари за кои проекти са, но става дума за повече от 100 милиона евро", обясни Юлиана Николова. 


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.