Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-11-2008

БНР: ЕК ни постави ултиматум за САПАРД?

ЕК може да се произнесе по замразените средства по програмите САПАРД и ИСПА за България през следващия месец и през февруари следваща година.

Това стана известно от изявления на отлично информирани източници от комисията за БТА, съобщи БНР. Очакваме да получим доклад от България до края на седмицата за извършеното по отстраняване на проблеми, свързани със САПАРД. Преди няколко дни получихме подобен доклад от Румъния, срокът за проучване на който бе определен на две седмици. Ако се следва същата логика по отношение на България, а не виждам причина това да не е така, някъде към средата на декември трябва да е ясен отговорът ни по замразените средства по САПАРД, заяви един от източниците.

Според втория източник предстои изпращане на мисия на Европейската комисия в България към средата на януари следващата година. Тя ще се запознае с взетите мерки и най-вече с постигнатите резултати в преодоляване на проблемите, свързани с предприсъединителната програма ИСПА.

Добър знак е, че вече получихме доклад от България. Проучваме го, но трябва също на място да се види как стоят нещата. При това положение едва ли отговор може да се очаква по-рано от средата на февруари 2009 г., каза той. Според същия източник до момента Европейската комисия е получила от България пет оценки за съответствие по оперативните програми за страната ни.

Тези програми ще се изпълняват от страните членки на Европейския съюз до 2013 г. Засега три от българските оценки са приети за анализиране, една е отхвърлена, а една току-що получихме, отбеляза източникът. Според него освен отхвърлената програма, която е в областта конкурентоспособност на българската икономика, проблеми би могло да има по оценката за съответствие по оперативна програма "Транспорт".

България не се представя зле, когато става дума за представяне на такива оценки за съответствие, добави източникът.

Той даде примери - от всички страни в Европейския съюз досега са представени 144 оценки за съответствие, 171 се очакват да пристигнат , от представените одобрени са само 31, а 57 са били върнати в страните членки поради непълноти.
 
По News.bg
 
Вчера България бе наказана за трайната си неспособност да реши проблема с корупцията, като бе лишена от 220 млн.евро от средствата на Брюксел, пише в сряда британският вестник "Таймс", цитиран от "Медиапул". Вестникът подчертава, че решението на ЕК трябва да се разглежда като строго предупреждение към България да се пребори с гибелното влияние на мафията. Сега, добавя вестникът, ЕК обмисля дали да предостави помощта от общо 11 млрд. евро за шест години, обещана на страната при присъединяването й през 2007 г. 


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.