Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-11-2008

ЕК отправя две предупреждения към България заради неспазване на договорености в областта на околната среда

Европейската комисия изпрати по два отделни повода предупредителни писма на България във връзка с неправилното прилагане на правото на ЕО в областта на околната среда.
Първият случай е във връзка с Рамковата директива за отпадъците и пропускът на България да изгради адекватна система за управление на битовите отпадъци в София, съобщава Рапид. България ще получи последно писмено предупреждение във връзка с неправилното прилагане на Рамковата директива на ЕО за отпадъците. Директивата задължава държавите-членки да насърчават предотвратяването, рециклирането и обработката на отпадъците за повторна употреба и забранява изоставянето, изхвърлянето или неконтролираното обезвреждане на отпадъци.
През октомври 2007 г. Комисията изпрати първо писмено предупреждение поради недостатъчните мерки за изграждане на цялостна система от инсталации за управление на битовите отпадъци в София. След като се запозна подробно с отговора на българските власти, Комисията все още смята, че ситуацията е незадоволителна, и реши да издаде последно писмено предупреждение. Заключението от анализа на Комисията е, че остава неясно как българското правителство ще управлява устойчиво цялото количество битови отпадъци на територията на община София, след като няма конкретен срок за договаряне на нова цялостна система.

Във втория случай на България е изпратено първо писмено предупреждение относно изискваните съгласно Директивата за дивите птици - оценки на въздействието върху околната среда.

По-рано тази година Комисията получи оплакване, че продължаващите строителни работи във важни птичи райони (IBA) в Калиакра - разположени в североизточната част на страната - водят до влошаване на редица местообитания на видове птици и смущават видове диви птици, защитени от правото на ЕО. Предоставената информация показва, че е възможно редица проекти за изграждане на големи обекти за вятърни турбини да са получили разрешение, без да е отчетено тяхното въздействие върху околната среда. Комисията е обезпокоена също, че други проекти за изграждане на спортни, туристически и пътни инфраструктури могат взети заедно да окажат въздействия върху околната среда, които не са били правилно оценени.

Съгласно директивата за дивите птици държавите-членки се задължават да определят всички най-подходящи места за специални защитени зони (Special Protection Areas - SPAs) за опазването на видовете диви птици. Определянето на специално защитените зони трябва да се основава на обективни и проверими научни критерии, т.нар. орнитологични критерии.

За да направи оценка доколко държавите-членки са изпълнили задължението си да класифицират специални зони за защита, Комисията използва най-добрата налична орнитологична информация. В случай, че необходимата научна информация липсва, се използват националните описи на важни птичи райони (Important Bird Areas - IBAs), съставени от неправителствената организация Birdlife International.

При все, че не е юридически обвързващ, описът на важните птичи райони се основава на международно признати научни критерии. Съдът на Европейските общности вече е признал неговата научна стойност и в случаи, при които липсват равностойни научни данни, описът на важните птичи райони представлява валидна основа за позоваване при оценките доколко държавите-членки са класифицирали като специални защитени зони достатъчни по брой и размер територии.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.