Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
28-11-2008

Мониторинговият механизъм остава и след първите 3 години членство

Катрин Дей към българските власти: “По-малко хартия, повече действие.”

В репортаж на БНР от Брюксел, генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка, въведен при присъединяването на България в Европейския съюз, “ще продължи да действа за неопределено време”. Механизмът – който следи шест конкретни проблемни показателя в областта на правосъдието и вътрешните работи на България – едва ли ще бъде отменен след изтичането на първите три години след присъединяването, поясни Катрин Дей.

Генералният секретариат на Европейската комисия е структурата, в която се подготвят докладите за напредъка на България по шестте т.нар. benchmarks, заложени в Механизма. Генералният секретариат, оглавяван от Катрин Дей, е пряко отговорен за действието на Механизма.

От репортажа на кореспондентката на БНР в Брюксел Диана Чепишева стана ясно, че снощи г-жа Дей е говорила пред български журналисти. По думите й обаче е малко вероятно да бъде препоръчано задействането на предпазни клаузи.

“Тригодишният период се отнася до това, до кога могат да се препоръчат предпазни мерки – само за клаузите е тригодишният срок. Що се отнася до самия Механизъм, то той ще се отмени едва тогава, когато бъдат изпълнени критериите, заложени в него”, казва Дей.

Цитирана в репортажа, Катрин Дей пояснява, че Европейската комисия не би искала да използва “наказателно поведение” спрямо България – ЕК искала да е по-скоро приятел, който обаче понякога казва и тежки думи: “Не би било полезно да задействаме предпазни клаузи. Не съм съгласна, че ЕК е станала по-строга – просто когато показателите (за напредък) бъдат изпълнени, наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи ще отпадне”.

Катрин Дей коментира и въпроса с невъзстановените акредитации на изпълнителните агенции по ФАР към ведомствата на Пламен Орешарски и Асен Гагаузов. По думите й решението, с което България се лишава от милиони евро, е било неприятно и за самата Европейска комисия, “...но не е направено необходимото, затова Брюксел нямаше друг изход”.

В репортажа на “Хоризонт” се казва, че има и още средства, от чието отпускане България би могла да се възползва в бъдеще, само обаче ако няма конфликт на интереси и бъдат стриктно спазени процедурите. На журналистически въпрос, генералният секретар на ЕК Катрин Дей отговаря, че не смята, че има риск България да загуби пари от Структурните фондове – “Имаме цели седем години, колкото продължава плановият период, но според мен България не трябва да чака края на плановия период, за да извърши реформите, за да може да получава колкото се може по-скоро необходимите средства”.

Пред репортерите Катрин Дей е коментирала и реакцията на българските власти по адрес на решението на ЕК да не възстанови акредитациите на ФАР-агенциите към МФ и МРРБ. Катрин Дей казва, че си обяснява реакцията, обвиняваща Европейската комисия в двойни стандарти, с “разочарование, което мога да разбера. Разбирам раздразнението. Но ние не прилагаме двойни стандарти”, казва тя. Разликата между България и останалите държави-членки на ЕС според нея е, че “В България системата на функционира. Ние не искаме България да е най-добрата държава-член – искаме България да достигне минималните приемливи стандарти”, каза Катрин Дей.

“Може да е проблем с превода” – така генералният секретар на ЕК отговаря на въпрос, как би коментирала изказването на президента Георги Първанов, че България се била превръщала в заложник на политически действия преди изборите в ЕС. “Не мога да разбера връзката, която се прави с изборите. За нас няма значение дали правителството и президентът са от левицата, или от десницата”, казва Катрин Дей.

Тя не смята, че проблемите на България се дължат на т.нар. “комуникационен проблем между София и Брюксел”. Генералният секретар на ЕК коментира, че българските власти са наясно с това, което ЕК очаква от тях. “Те разбират достатъчно добре, какво трябва да се направи, но за да се промени една система, това изисква кураж.”

“Бих предпочела да имаме по-малко хартия и повече конкретни резултати”, казва Катрин Дей.

По думите й именно това са нещата, които експертите на ЕК ще искат да видят следващата седмица, когато у нас пристига експертна мисия по правосъдие и вътрешни работи. Експертит4е ще имат среща с главния прокурор Борис Велчев и ще искат да се уверят докъде са стигнали делата от голям обществен интерес.

 
“От българските власти се очаква откритост и съдействие за тази мисия, защото това е в техен интерес”, казва Катрин Дей, цитирана в репортажа на Диана Чепишева от Брюксел, излъчен в предаването “Преди всички” на Програма “Хоризонт” на БНР.
 
Реакция: Чиновници от Министерството на финансите се оказаха първите наказани за безвъзвратно загубените 220 млн. евро по програма ФАР, докато министрите Пламен Орешарски и Асен Гагаузов, пряко отговорни за агенциите по ФАР в ресорните им министерства, не отвориха дума за оставки. В четвъртък правителството реши да намали значително основните месечни заплати на служителите в дирекция "Одит на средствата от ЕС” в МФ. При някои заплати понижението ще е до три пъти. В официалното съобщение се казва, че по този начин ще се даде възможност по-гъвкаво да бъдат определени заплатите на служителите в зависимост от опита, квалификацията и оценката за труда им. Досега това бяха най-високоплатените сред държавните служители, ангажирани с еврофондовете. ("Медиапул") 


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.