Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
10-12-2008

ЕК предлага мерки за гарантиране конкурентни цени на храните

Европейската комисия постигна съгласие за изготвянето на съобщение с цел по-добро функциониране на веригата за доставка на хранителни продукти с оглед на намаляването на цените за потребителите. С него се предлагат начини за подобряване на функционирането на веригата за доставка на хранителни продукти в Европа, предава Рапид.

Съобщението е следствие на искането на Европейския съвет от юни да се разследват причините за рязкото повишаване на цените на хранителните продукти вследствие на дори още по-силното покачване на цените на суровините.

Цените на хранителните продукти се понижиха значително в сравнение с рекордните равнища, достигнати по-рано тази година, но причините за свръхвисоките цени на селскостопанските стоки в средносрочен план като регулаторни ограничения, недостатъчна конкуренция и спекулация, не са премахнати и е необходимо да се вземат предвид.

Хоакин Алмуния, комисар по икономическите и финансови въпроси, поясни : „Инфлацията при храните представляваше около една трета от общата инфлация в периода между август 2007 г. и юли 2008 г., като засегна предимно домакинствата с ниски доходи".

Мариан Фишер Боул, комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони, допълни: „Селскостопанската политика играе ключова роля, за да могат хранителните продукти да достигнат потребителите на разумни цени. Промените при неотдавнашната проверка на състоянието на Общата селскостопанска политика дадоха свобода на земеделските стопани да отговарят по-добре на пазарните сигнали. Надявам се, че сега вече можем да премахнем някои ограничения относно международната търговия с хранителни продукти чрез уравновесен компромис в рамките на кръга от преговори в Доха относно световната търговия".

Комисията предлага да се стимулира конкурентоспособността на веригата за доставка на хранителни продукти. Групата на високо равнище по въпросите на конкурентоспособността на селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост ще направи препоръки в началото на 2009 г.

Обмисля се дейно и съгласувано прилагане на конкуренцията на равнище на Общността и на национално равнище чрез Европейската мрежа за конкуренция и да се набележат практиките и ограниченията, които са с особено вредно въздействие.

ЕК предлага да си преразгледат забавените плащания от страна на търговците на дребно, както и прекомерно високите разходи, налагани на производителите за промоционални оферти. Разпоредбите относно работното време на магазините също следва да бъдат разгледани на национално равнище.

На потребителите следва да се предостави по-добра възможност да сравняват цените. Ще се установи постоянно европейско наблюдение върху цените.

Съвместно с регулаторите на пазарите на стоки Комисията ще разгледа начините за противодействие срещу прекомерната нестабилност на пазарите, която не облагоприятства нито производителите, нито потребителите.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.