Europe.bg
  Начало - Парламент - Любопитно
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Любопитно

  • A+
  • A-
11-12-2008

Избори 2009 - да избираш и да бъдеш избиран не само в родната държава

Благодарение на Договора от Маастрихт всеки гражданин на Европейския съюз може да избира и да бъде избиран на европейските и местни избори в държавата-членка по пребиваване.

Въпреки това обаче все още относително малко са били случаите, в които граждани са се кандидатирали в изборите за Европейски парламент през 2004 г в държава, различна от родната им. Каква ли ще бъде ситуацията при следващите избори? Какво мислят депутатите, избрани в държава, различна от тяхната собствена.

При последните европейски избори през 2004 г. процентът на гласуване беше 45,6 на сто. За сравнение, през 1999 г. той беше 49,8%, а през 1994 г. - 56,8%. Едновременно с това се наблюдава тенденция към нарастване на участието в гласуването на европейски граждани, упражняващи правото си на глас в страна-членка, различна от собствената - 12% през 2004 г., 9% през 1999 г. и 5,9% през 1994 година. Причините за това са лесно обясними - нарасналата мобилност в рамките на Европейския съюз и по-добрата информираност на гражданите относно техните права.  От 8974 кандидати на последните избори, само 57 са се кандидатирали в  държава, различна от тяхната собствена. 4-ма от тях бяха избрани.
 
Как и защо решихте да се кандидатирате в друга държава-членка?
 
Ari Vatanen (ЕНП-ЕД, финландски автомобилен рали състезател - световен шампион за 1981 г., избран във Франция през 2004 г.): "Човек не решава тези неща - просто животът ме доведе дотук".
 
Daniel Strož (ЕОЛ/СЛЗ, чех, избран в Германия през 2004 г.): "Отговорът е прост - по произход съм гражданин на Чешката република. След събитията през 1968 г. заминах за Германия, където работих в изгнание като журналист, публицист и издател. Поради това бях лишен от моето гражданство от режима на тогавашна Чехословакия. След 1989 г. се върнах в Чехия като "чужденец с постоянно пребиваване" и продължих дейността си в областта на политиката".
 
Как това се отразява на вашата парламентарна дейност, ако изобщо фактът, че сте избрани в друга страна-членка има някакво значение? Дали например участвате в срещи, организирани от вашите сънародници в групата?
 
Willem Schuth (АЛДЕ, холандец, избран в Германия през 2004 г.): "Все още притежавам холандския си паспорт и не бих казал, че този факт оказва някакво влияние върху парламентарната ми работа. Чувствам се у дома и в двете култури".
 
Monica Frassoni (Зелени/ЕСА, италианка, избрана в Белгия през 1999 г. и в Италия през 2004 г.): "Нямаше голямо влияние върху парламентарната ми дейност. Работих като експерт по конституционните въпроси преди да бъда избрана, а след като станах евродепутат продължих да се занимавам най-вече с Европейската конституция. Освен това винаги съм смятала като реална добавена стойност факта, че един европейски депутат може да работи в много европейски страни със същата легитимност".
 
Сравнително малко европейски граждани, пребиваващи в други страни-членки, са използвали правото си да гласуват и да се кандидатират в страната по пребиваване при последните европейски избори. Защо това е така?
 
Daniel Strož: "Хората, живеещи в чужди страни, обикновено нямат такъв опит и познаване на обществото. Доколкото знам, такива хора се стремят преди всичко да изградят личното си съществуване и не се включват в политическите дела на държавата-домакин. Няма съмнение, че в бъдеще това ще се промени в контекста на Европейския парламент."
 
Ari Vatanen: "Ниският процент на участие в изборите се дължи на ленивост и липса на осведоменост относно възможността за гласуване. Кандидатирането в друга страна-членка е почти невъзможно, тъй като политиците искат преди всичко да си опазят местата и затова на чужденците се гледа като на "крадци", а не като на полезни посланици. Мисля, че всички ние принадлежим на безграничното човешко семейство и сковаващите национални ограничения забавят прогреса на човечеството."
 
Willem Schuth: "Хората, живеещи в друга страна-членка, не са много наясно с националната политика, тъй като обикновено причината за смяната на държавата е професионална. Нуждаем се от ускоряване или улесняване на тяхната "политическа интеграция". Политическите партии могат да се отворят повече към гражданите на други страни-членки, живеещи в тяхната страна".
 
Monica Frassoni: "Мисля, че всичко е въпрос на информираност, на интерес и на познаване на политическия живот в страната-домакин, а така също и на липсата на съзнание относно "европейската" стойност на Европейския парламент".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Директно от...
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.