Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-01-2009

Кабинетът одобри националните доплащания в земеделието за 2009 г.

Правителството одобри размера и схемите за национални доплащания за хектар земеделска земя, за краве мляко и за овце-майки за 2009 г., съобщи правителствената информационна служба. Средствата за директни плащания се използват и за финансиране на производствени разходи и за инвестиции в земеделските стопанства.

Общият максимален размер на националните доплащания за хектар земеделска земя, с изключение на площите с малини и ягоди, предназначени за преработка, винени лозя, тютюн - за които съществуват други схеми и източници за подпомагане, и постоянно затревените площи, е до 55 441 618 евро или левовата им равностойност до 108 432 716 лв. От тях до 44 353 294 евро или до 86 746 172 лв. са от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., а до 11 088 324 евро или до 21 686 544 лв. са национално съфинансиране. Схемите са предвидени в план-сметката на Държавен фонд „Земеделие".

По същата схема, въз основа на разпоредбите в Бюджет 2009 се предоставят още до 76 694 959 евро или до 150 млн. лв.

По схемите за краве мляко въз основа на размера на индивидуалната квота за производство на мляко на стопанствата и за овце-майки, според броя на овцете-майки в стопанствата, в съответствие с Бюджет 2009, са осигурени до 31 189 283 евро или до 61 млн. лв.

Националните доплащания по схемата за краве мляко ще се предоставят въз основа на размера на индивидуална квота за производство на мляко на стопанствата към 31 март 2008 г. Избираеми за подпомагане са стопанства, които имат млечна квота 10 т или повече, получена по реда на Наредба №23 от 2007 г. за управлението на националната млечна квота.

Доплащанията по схемата за овце-майки ще се дават според броя на овцете-майки в стопанствата, които имат повече от 50 овце-майки, включени в Системата за идентификация и регистрация на животните към 1 октомври м. г.
Схемите за национални доплащания ще се прилагат след получаване на одобрение от Европейската комисия.

Средствата от Бюджет 2009 са в изпълнение на решение на Съвета на управляващата коалиция , което предвижда от заложения в бюджета допълнителен инвестиционен пакет от 400 млн. лв. за справяне със световната финансова криза, за национално субсидиране на земеделските производители да бъдат предоставени 211 млн. лв. От тях 150 млн. лв. са за хектар земеделска земя, а 61 млн. лв. за краве мляко и за овце-майки.

В първите години след присъединяването ни към ЕС българските земеделски производители получават само част от подпомагането, което е предвидено за производителите от старите държави-членки. За да компенсира по-ниския размер на помощта, България може през 2009 г. да допълни директните си плащания до 65% от размера на директните плащания в Общността към 30 април 2004 г. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.