Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-01-2009

Разплащателната агенция приема документи за субсидиране на микропредприятия в малките населени места

От началото на годината Разплащателната агенция към земеделското министерство започна да приема документи за субсидиране на микропредприятия в малките населени места. Това е последната 15-а мярка от програмата за развитие на селските райони, одобрена от мониторинговия комитет през миналата година, съобщи за вестник "Дневник" заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев.

От пролетта на 2008 г., когато беше отворена Програмата за развитие на селските райони, до средата на декември в офисите на Разплащателната агенция са постъпили 3763 проекта, чиято инвестиционна стойност надхвърля 1.3 млрд. лв.

През декември 2008 г. започна приемът и на общинските проекти, очаквани с нетърпение от кметовете в 231 малки общини, където лошите пътища и липсата на водопровод и канализация са сред сериозните проблеми. Само за месец в офисите на Разплащателната агенция са постъпили проекти от 63 общини на обща стойност 212 млн. лв., съобщи Емил Дърев, заместник- изпълнителен директор на фонд "Земеделие" и Разплащателната агенция.

Други 49 общини и граждански сдружения са внесли инвестиционни искания за 76 млн. лв., насочени за ремонт на читалища, паметници с историческо и културно значение за регионите, за оформяне на площади и уличен паваж и др.

Eкспертите от агроведомството очакват засилен интерес и за създаване на микропредприятия, защото освен за субсидиране на проекти в областта на селския туризъм предприемачите могат да кандидатстват за създаване на дървопреработвателни и мебелни предприятия, фирми за услуги, производство на алтернативна енергия от биомаса, слънчеви лъчи и др.

Не се приемат проекти за създаване на преработвателни предприятия от хранителната индустрия, защото те получават субсидии по други мерки, обясниха експерти.

Субсидията за един проект може да достигне 200 хил. евро (в левова равностойност), които съставляват до 70 на сто от общата стойност на проектите. От началото на декември 2008 г. и общините са започнали да депозират проекти за ремонт и възстановяване на инфраструктурата. По двете мерки могат да кандидатстват не само общини, но също неправителствени организации и частни лица, които инвестират и в реконструкция на исторически и културни паметници. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.